Erişilebilirlik

Paris’te Operasyon: Ebayoud Öldürüldü mü?


Paris'te Operasyon
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:08 0:00

Fransız polisi, Paris saldırılarının planlayıcısı Belçika vatandaşı Abdelhakim Ebayoud’un yakalanması için Paris’in kuzeyindeki Seine-Saint Denis banliyösünde operasyon düzenledi. Sabah saat 4.20’de başlayan ve 7 saat süren operasyonun ardından açıklama yapan Paris Savcısı François Molins “Operasyonda 8 kişi göz altına alındı. Bir kadın ve bir erkek öldü. Gözaltına alınanlar içinde ne Ebayoud ne de Salah Abdeslam var” dedi. Molins’ın açıklamasına göre, artık yalnızca öldürülen kişinin Ebayoud olma ihtimali var. Ancak Fransız Savcı, DNA karşılaştırma işlemi sonuçlanmadan kimlikleri açıklamayacaklarını söyledi.

Fransız polisi, Çarşamba sabahı saat 04.20’de ülkenin kuzey banliyösü Seine-Saint-Denis’de operasyon başlattı. Yaklaşık 7 saat süren operasyonda 8 kişi gözaltına alındı. 2 kişi ise öldürüldü. Paris saldırılarında hedef alınan Stade de France’ın hemen arkasında yer alan mahallede Saint Denis’deki apartmana giren yüzlerce polis, bölgede güvenlik çemberi oluşturduktan sonra operasyona başladı.

Molins, Saint-Denis operasyonunun ardından düzenlediği basın toplantısında, 16 Kasım tarihinde kendilerine ifade veren bir görgü tanığının Abdelhamid Ebayoud’un Fransa’da olduğunu söylemesi üzerine harekete geçildiğini açıkladı. Takip ve telefon dinleme çalışmalarının ardından, Saint-Denis’de bulunan apartmanın tespit edildiğini anlatan Molins, yer tespitinin ardından operasyon yapıldığını kaydetti.

Molins, “Telefon dinlemeleri ve takiple yeri tespit edilen St. Denis’deki binada, önce polisler üç kişiyi ellerinden vurarak etkisiz hale getirdi ve gözaltına aldı. Ardından iki kişinin bulunduğu odaya geçildiğinde birinci kişinin saldırıya geçeceği anlaşıldığından güvenlik güçleri tarafından vuruldu. Kadın olduğunu düşündüğümüz ikinci şahıs ise, üzerindeki bomba yüklü yeleği patlatarak öldü” dedi. Fransız savcı alt katta da tespit edilen iki kişinin gözaltına alındığını belirtti.

Ebayoud öldürüldü mü?

Molins, toplam 8 kişinin gözaltına alındığını ancak gözaltına alınanlar arasında ne Abdelhalim Ebayoud’un ne de Paris saldırılarının ardından kaçmayı başaran ve hakkında uluslararası arama emri çıkarılan Salah Abdelsalem’in bulunduğunu söyledi. Savcı ölen iki kişinin kimlik tespitinin ise henüz tamamlanmadığını, soruşturmanın güvenliği açısından soınuç netleşmeden açıklama yapamayacağını söyledi.

Fransa’da ilk kadın intihar saldırganı

Ancak polis kaynakları bomba yüklü yeleğini patlatan kadının Ebayoud’un yakını hatta kuzeni olduğuna işaret ediyor. Ebayoud’un Fransa’ya geldiğinde sık sık yanında kaldığı kuzeninin 1989 Clichy doğumlu olduğunu belirtiliyor. Polisin, kadının takip edilmesi ve telefonlarının dinlenmesi sayesinde Ebayoud’un Paris’teki adresine ulaştığı kaydediliyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG