Erişilebilirlik

Paris’te Çatışma: En Az 174 Kişi Gözaltında


195 ülkeden gelen 40 bin katılımcıya ev sahipliği yapacak olan BM 21. İklim Zirvesi resmi olarak yarın başlıyor. Ancak çevreci örgütler, Paris saldırısının ardından ilan edilen Olağanüstü Hal nedeniyle alınan geniş güvenlik önlemleri ve gösteri yasağı kararını protesto ettiler. Barack Obama’dan Vladimir Putin’e, dünyadan 147 devlet ve hükümet başkanının gelmesi nedeniyle de güvenlik önlemlerini artıran Fransız hükümeti, 24 radikal çevreci grup üyesine de “evden çıkma yasağı” getirdi. Paris çevreyolu ve otoyollarını kapatan İçişleri Bakanlığı Parisliler’e, Pazar ve Pazartesi günü boyunca gerekmedikçe evlerinden çıkmamalarını, çıkmaları durumunda da toplu taşım araçlarını kullanmaları çağrısı yaptı. Paris Belediyesi, iki gün boyunca toplu taşım araçlarının bedava olduğunu duyurdu.

“İnsan zinciri” eylemi

Ancak çevreci örgütler ve sivil toplum örgütleri, Dünya İklim Zirvesi’nde kendi seslerinin duyurulmamasını protesto ettiler. Yasakları “yaratıcı” bir yöntemle delen 10 bine yakın çevreci, sabah saatlerinden itibaren Republique Meydanı’nda toplanarak önce yürüyüş yasaklandığı için ayakkabılarını “sembolik olarak” meydana dizdiler. Ardından da Paris saldırılarının olduğu Bataclan, Rue Voltaire ve Republique meydanından başlayarak Nation meydanına kadar uzanan 3 kilometrelik “insan zinciri” oluşturdular. Çevreciler, hem “Asıl çevre için de olağanüstü hal ilan etmek şart. Terör kadar can alıcı bir sorun” mesajını, hem de Paris saldırılarının yapıldığı yerde ele ele tutuşarak “nefrete hayır” mesajını verdiler. Çevreci eylemciler, gösteri yasağını yollara inmeden, yalnızca kaldırımda el ele tutuşarak deldiler. Polis de barış içinde yapılan gösteriye tolerans göstererek müdahale etmedi.

Maskeli gençlerle polis çatıştı

Ancak palyaçolar, kostümler ve şarkılarla bayram havasında başlayan gösterilerde, ilerleyen saatlerde radikal bir gurubun polisle çatışması üzerine gergin anlar yaşandı. Gösteri haklarının engellenmesine öfkelenen maskeli ve kapüşonlu bir kaç yüz kişilik bir grup radikal genç, polise şişe ve taşlarla Paris saldırısında ölenleri anmak için meydandaki heykelin önüne bırakılan mumları ve çevrecilerin yerlere bıraktığı ayakkabıları fırlattı. Göstericiler, “OHAL devleti, polis devleti” sloganları atarak sert olağanüstü hal uygulamalarını protesto ettiler. Bir kaç genç, polisin kurduğu bariyeri kaldırarak polislerin üzerine attı. Polis göstericilere gaz bombası ve coplarla yanıt verdi.

200'e yakın gözaltı

Yaklaşık bir saat süren gergin çatışma sahnelerinin ardından polis göstericileri gözaltına almaya başladı. Paris Emniyet Müdürü Michel Cadot, 175 göstericiyi gözaltına aldıklarını açıkladı. Cadot, gözaltılar sırasında kimsenin yaralanmadığını ve güvenlik görevlilerinin meydanda sükuneti yeniden sağladığını ifade etti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG