Erişilebilirlik

Paris’te Expo 2020 İçin Geri Sayım


EXPO 2020 İzmir Logosu
EXPO 2020 İzmir Logosu

Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE)’nin 167 delegesinin karar vereceği yarışta, “Daha iyi bir dünya için yeni yollar/Herkes için sağlık” temasıyla yarışan İzmir bu sefer ipi göğüslemeyi hedefliyor. Expo 2020’nin en iddialı adayları Dubai ve İzmir olsa da, BIE her zaman sürpriz kararlar alan bir kurum

Dünyanın en büyük uluslararası etkinlikleri arasında yer alan Expo 2020 için geri sayım başladı. 2015’teki Expo yarışını az farkla kaybeden İzmir’in yeniden aday olduğu yarışta, Brezilya’dan Sao Paulo, Rusya’dan Ekaterinburg ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden Dubai kentleri İzmir’in rakibi olacak. Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE)’nin 167 delegesinin karar vereceği yarışta, “Daha iyi bir dünya için yeni yollar/Herkes için sağlık ” temasıyla yarışan İzmir bu sefer ipi göğüslemeyi hedefliyor. Expo 2020’nin en iddialı adaylar Dubai ve İzmir olsa da, BIE her zaman sürprizlere hazır olunması gereken bir kurum.

Tüm dünyadan 35 milyon ziyaretçi potansiyeli ile tüm katılımcıların iştahını kabartan Expo 2020 yarışını kimin kazanacağına BIE’nin 167 delegesi, Paris’teki OECD binasında yapılacak oylamada karar verecek. Yarış öncesi Paris’e gelen İzmir Valisi ve EXPO 2020 Yönlendirme ve Yürütme Komitesi Başkanı Mustafa Toprak ve İzmir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu başkanlığındaki heyet bir haftadır Paris’te kamp kurdu. Kulislerde, son bir haftalık yoğun çalışmadan önce 167 delegenin 33’ünün İzmir’e yazılı, 30’a yakınının ise sözlü olarak destek verdiği biliniyor. Bu bir haftalık yakın markaj temasların ardından ise, bu sayının daha da ilerlediği kaydediliyor. İngiltere, Kanada ve çok sayıda Avrupa ülkesinin Dubai’ye açık desteği İzmir’i zorlasa da, Expo Komitesi son ana kadar kulis çalışmalarını yürütecek. Salı akşamı, oylamadan bir gece önce, delegelere Paris’te resepsiyon verecek olan komite, son ana kadar kulislere devam edecek.

Oylamada ilk turda adaylardan bir tanesi 3’te 2 çoğunluğu alırsa yarışı kazanacak. Aksi taktirde en az oyu alan ülke elenecek ve 2’inci tura geçilecek. Oylama 2 aday şehir kalana kadar sürecek. İki aday kalırnca, en fazla oyu alan aday kazanacak.

İngiltere ve Kanada’dan Dubai desteği

Türkiye’nin 3’üncü büyük nüfuslu kenti ve Akdeniz’in en güzel kentlerinden sayılan İzmir, Expo 2015 yarışında Akdeniz’deki diğer rakibi Milano ile finale kalmış ancak az sayıda oy farkı ile (86-65) kaybetmişti. Bu sene daha iddialı hazırlanan İzmir’e her kıtadan önemli ölçüde destek geliyor. Ekvator’dan Arnavutluk’a, Gürcistan’dan Senagal’e pek çok ülke yazılı destek verdi. Çin, İran, Belçika, İsviçre, Ukrayna gibi ülkeler de sözlü destek verdiler. İngiliz Başbakanı David Cameron ise, Dubai’yi desteklediklerini resmen açıkladı. Dubai’de çalışan 100 bin İngiliz ve önemli ticari ilişkileri nedeniyle Dubai için kulis yapan İngiltere’yi Kanada, Hollanda ve Portekiz de takip ediyor. Katar, Kuveyt, Lübnan, Fas, Ürdin gibi Arap ülkeleri de Dubai’yi destekliyor.

Ekaterinbourg ve Sao Paolo

Sao Paolo ve İzmir tanınan iki büyük kent. Ama Ruslar’ın bile yerini tam bilmediği söylenen Ekaterinbourg, Rusya’nın 4’üncü büyük kenti. Ural bölgesinin başkenti ve endüstri kenti Ekaterinbourg’un zengin maden yatakları ile çok yakında ekonomik bir patlama gerçekleştireceği belirtiyor. Rus tarihinde ise Çar 2. Nicolas’ın ailesi Romanovlar’ın 1918’te Bolşevikler tarafından öldürüldüğü kent olarak bilinen Ekaterinbourg’a eski Sovyet ülkeleri Madagaskar, Nikaragua gibi Afrika ve Latin Amerika ülkelerinden bazıları destek veriyor.

Brezilya’nın Sao Paolo kenti ise, başkent Rio’dan daha büyük bir nüfusa sahip, dünyanın en kalabalık 7’inci kenti. Eşcinsel hakları konusunda sert politikalar nedeniyle uluslararası camianın eleştrilerine hedef olan Rusya’ya karşılık dünyanın en büyük eşcinsel yürüyüşü (gay pride) Sao Paolo’da düzenleniyor. Sao Paolo’yı Arjantin, Paraguay, Küba başta olmak üzere Latin Amerika ülkeleri destekliyor.

www.expoizmir.org.tr sitesinden detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.


STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG