Erişilebilirlik

Fransa'da Terör Alarmı Sürüyor


Fransa’da son iki güne damgasını vuran ve toplam 17 kişinin ölümüyle sonuçlanan terör saldırılarının ardından Pazar günü yapılması planlanan "birlik" yürüyüşü öncesinde, ülkede olağanüstü güvenlik önlemleri alındı

Fransa’da son iki güne damgasını vuran ve toplam 17 kişinin ölümüyle sonuçlanan terör kabusunun ardından Fransız polisi kayıp şüphelinin peşindeydi.

Cuma günü Paris’teki Koşer Süpermarketteki insanları rehin alan ve polis operasyonunda vurularak öldürülen Amedy Coulibaly’nin kız arkadaşı Hayat Boumeddiene aranıyor.

Aranan kadının, Cuma günü dört rehinenin öldüğü supermarket baskınını düzenleyen Amely Coulbaly’nin Perşembe günü de bir kadın polisin ölümüyle sonuçlanan sşlahlı saldırı sırasında zanlıyla birlikte olduğu iddia ediliyor.

Paris’te Pazar günü toplanarak ulusal birlik yürüyüşü yapmaya hazırlanan Fransız halkına, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu çok sayıda ülkenin devlet temsilcileri ve liderlerinin de eşlik etmesi bekleniyor.

Fransız güvenlik güçlerinin yürüyüş öncesinde ülke genelindeki güvenlik önlemlerini arttırdığı bildiriliyor.

Charlie Hebdo dergisine düzenledikleri silahlı saldırıda 12 kişiyi öldüren zanlıların ölü olarak ele geçirilmiş, ellerindeki rehineler sağ olarak kurtulmuştu.

Paris’teki diğer çatışmaysa, güvenlik güçlerinin Paris’in Yahudi mahallesi olarak bilinen Porte de Vincennes’deki markete girmesiyle başladı. Markette müşterileri ve çalışanları rehin alan saldırgan operasyonda öldürüldü. Yetkililer, olay yerinde en az 5 rehine olduğunu ve bunları 3’ünün hayatını kaybettiğini açıkladı, ancak kimin ne şekilde öldüğü konusunda bilgi vermedi.

Holande'dan birlik çağrısı

Cumhurbaşkanı François Hollande, terör tehdidini sonlandıran güvenlik güçlerine teşekkür etti. Fransız halkına tetikte olmaları ve birlik çağrısı yapan Hollande, bunun ülkenin teröre, ırkçılığa ve Yahudi düşmanlığına karşı en iyi silahı olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı, bugün yaşananları “Yahudi düşmanı korkunç bir saldırı,” olarak niteledi ve Fransa’nın baskılara ve korkulara boyun eğmeyeceğinin altını çizdi.

Fransız polisinin yaptığı açıklamada, Dammartin-en-Goele’deki operasyon başlamadan önce güvenlik güçlerinin Kuraşi kardeşlerle iletişim kurduğu ve şüphelilerin kendilerine şehit olarak ölmeye hazır olduklarını söyledikleri belirtildi.

Obama: "Fransa halkının yanındayız"

Obama, Fransa’daki rehine operasyonu ve dergi saldırganlarına düzenlenen operasyon sona erdikten dakikalar sonra kameralar karşısına geçti ve terörle mücadeleden sorumlu danışmanıyla görüştüğünü, Amerika’nın Fransız yetkililerle terörle mücadele konusunda yakın temas halinde olduğunu söyledi.

Fransa’da son birkaç güne damgasını vuran krizin sona erdiğini umut ettiğini ifade eden ABD Başkanı, “eğer Fransız hükümeti terörizm tehdidiyle karşı karşıya kalmaya devam ederse, en eski müttefikimiz olan bu ülkenin tıpkı dün olduğu gibi, bugün olduğu gibi, yarın da yanında olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Biri El Kaide eğitimliydi

Amerikalı, Avrupalı ve Yemenli kaynaklar Sait Kouachi’nin 2011 yılında Yemen’e giderek, kısaca AQAP olarak bilinen Arap Yarımadası’ndaki El-Kaide adlı örgütten eğitim aldığını belirtiyor.

El-Kaide’nin Suudi Arabistan ve Yemen’deki kollarının 2009 yılında birleşmesiyle oluşan AQAP, El-Kaide’nin en aktif ve tehlikeli dallarından biri olarak biliniyor.

Yemen’de birçok saldırıya karışan AQAP’ın özellikle ülkenin güneyinde etkili olduğu ve saldırıların çoğunlukla devletin istihbarat ve güvenlik birimlerine odaklı olduğu belirtiliyor.

Yemen hükümetinin yanı sıra, AQAP’ın ülkedeki batılı hedeflere de saldırdığı ve ses getirecek eylemlerde bulunduğu da belirtiliyor. Örgütün “iç çamaşırı bombacısı” olarak bilinen saldırı girişimi Batılı hedeflere karşı planlanan terör eylemi planlarından en fazla akılda kalanı. 2009 yılında örgüt üyesi Nijerya doğumlu Ömer Faruk Abdülmuttalib, Amerika’da inişe geçmekte olan bir uçakta iç çamaşırının içindeki bombayı patlatmaya çalışmış ancak başarısız olmuştu.

Bombalama girişiminden bir yıl sonra İngiltere’de “İlham” isimli bir internet yayın organı açan örgüt, cihat çağrısını buradan yapmaya başladı. Yetkililer, örgüte Avrupa’dan katılan birçok kişinin bu yayın organından etkilendiği ve bomba yapımına dair bilgileri de yine buradan elde ettiği görüşünde.

AQAP ile bağlantılı örgüt üyelerinden biri de Amerika doğumlu imam Enver El-Avlaki. Örgütün üst düzey yöneticileri arasında yer alan El-Avlaki 2011 yılında Amerikan ordusuna ait bir insansız hava aracının saldırısı sonucu öldürülmüştü.

Reuters Haber Ajansı’na konuşan üst düzey Yemenli bir yetkli, Fransa’daki saldırıyı düzenleyenlerden Sait Kouachi’nin Yemen’de eğitim aldığı dönemde Enver El-Avlaki ile de görüştüğünü belirtti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG