Erişilebilirlik

Paris Saldırılarının Seçimlere Etkisi


Paris Saldırılarının Seçimlere Etkisi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

Fransa’da aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi (Front National), yerel seçimlerin ilk turundan başarıyla çıkarak neredeyse oyların üçte 1’ini aldı. Parti, Fransa’nın 13 bölgesinin 6’sında en fazla oy alan parti oldu. Sonuçlar, Cumhurbaşkanı Hollande ve Sosyalist Parti için bir hayal kırıklığı oldu. Partinin popülaritesi, Paris saldırılarından sonra artıştaydı.

Paris’teki terör saldırılarından sonraki ilk seçimlerde Marine Le Pen liderliğindeki Ulusal Cephe açık bir galibiyet elde etti. Le Pen, sonuçların, eski siyasi dünyanın çöküşe geçtiğini gösterdiğini söyledi: “Ulusal Cephe tek gerçek cumhuriyetçi güçtür. Çünkü yalnızca biz ulusu ve egemenliğimizi savunuyoruz.”

Parti destekçileri sonuçları coşkuyla karşıladı.

Ludovic, “Fransız halkı bıktı. Bir şeyleri değiştirme zamanı geldi” diyor.

Muhalifler ise şaşkına döndü.

Serena Demassi, “Paris saldırıları birçoklarının düşüncelerini etkiledi. Bunun rolü çok büyük. Yazık oldu” diyor.

Saldırılardan sonra Le Pen, Fransa’nın Müslüman mültecileri almaması gerektiğini söyledi. Ancak, Chatham House düşünce kuruluşundan Profesör Matthew Goodwin’e göre, partinin başarısını yalnızca seçmenlerdeki korkuyla açıklamak mümkün değil.

Matthew Godwin, “Seçmenler aynı zamanda Avrupa Birliği konusunda kaygılı. Avrupa’yla entegrasyonun yaşam biçimleri ve ekonomik kaynakları için tehdit oluşturduğunu düşünüyorlar. Aynı zamanda ülkedeki siyasi elitlerden de hiç memnun değiller” diyor.

Seçim sonucu ikinci turun sonunda belli olacak. Eski Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin Cumhuriyetçi Partisi, aşırı sağın önünü kesmek amacıyla Sosyalistler’le işbirliği yapmayı reddetti. Bu taktik daha önceki seçimlerde kullanılmıştı.

Son aylarda aşırı sağcı partiler Avrupa’daki seçimlerde başarı kazanıyor.

Godwin, “Eğer AB mülteci kriziyle baş etme yolu bulamaz, Euro Bölgesi’nde ekonomik durgunluk sürerse, Avrupa Birliği, gelecekte çok ciddi sorunlarla karşılaşacak” şeklinde konuşuyor.

AB’nin önündeki ilk sınav Pazar günü yapılacak Fransız seçimlerinin son turundan alınacak sonuçlara bağlı. Uzmanlar, Ulusal Cephe’nin muhtemel zaferinin, tüm kıtada ses getirecek bir gelişme olacağını söylüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG