Erişilebilirlik

Paris Saldırılarının Birinci Yılında Fransızlar Hala Travmayı Atlatamadı


Viavioce tarafından Le Figaro için yapılan ankette, Fransızların yüzde 50'si haftada en az bir kez saldırıları düşündüğünü dile getirdi. "Saldırıları aşağıdaki duygulardan hangileriyle hatırlıyorsunuz?" sorusuna ankete katılanların yüzde 56'sı öfke ile, yüzde 48'i üzüntüyle, yüzde 24'ü nefretle, yüzde 22'si ise korkuyla yanıtını verdi.

Paris Saldırılarının Birinci Yılında Fransızlar Hala Travmayı Atlatamadı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00

Viavoice, Fransız toplumunun hala derin bir travma içinde olduğunu ve buna karşı içine kapanmak ile isyan edip değerleri savunmak arasında tereddüt ettiğinin altını çizdi.

Anket, Fransızların yüzde 20'sinin saldırıların ardından kendisini savunmasız hissettiğini, yüzde 40'ının ise yollarda ve kamusal alanlarda davranışlarını değiştirdiğini, daha temkinli olmaya gayret ettiğini ortaya çıkardı.

Sonuçları analiz eden araştırma şirketi, korkuyla ya da yeni bir saldırı riskiyle yaşamanın artık Fransızlar'ın günlük yaşamının bir parçası olduğunu da belirtti.

Ankete göre, Fransızlar'ın yüzde 79'u sıfır risk olduğuna inanmıyor. Katılanların yüzde 65'i Fransa'nın önümüzdeki aylarda yeniden saldırılara hedef olacağına inandığını, yüzde 27'i Fransa'nın tehdit altında olduğunu, yalnızca yüzde 3'ü saldırı riskinin düşük olduğuna inandığını dile getiriyor.

Anketin ortaya çıkardığı bir başka önemli tespit de saldırıların ardından Fransızların ne kadarının topluma bakışının değiştiği sorusuna verilen yanıt. Ankete katılanların yüzde 54'ü topluma bakışlarının değiştiğini söylerken, yüzde 70'i daha fazla güvenlik istediğini kaydetti.

Ancak merak edilen "Saldırılar toplumun aşırı sağa kaymasına ne kadar etki yaptı?" sorusunun yanıtı ise net değil. Katılımcıların yüzde 52'si Fransa'nın "saldırılar karşısında değerlerini ve yurttaşlık haklarını savunmaya devam etmesi gerektiğini, yasakların ters etki yaratacağını" savunuyor. Yüzde 43'ü ise, artan güvenlik önlemleri ve yasakların anlaşılır olduğunu dile getiriyor.

Bataclan’da Sting konserine yüksek koruma

13 Kasım Paris saldırılarına sahne olan ünlü gösteri salonu Bataclan, 10 aylık restorasyon döneminin ardından, saldırının birinci yıl dönümünde kapılarını açıyor. Sting konseri ile açılan salonda hem teknolojik güvenlik önlemleri alındı, hem de Paris polisi seferber oldu.

Fransa tarihinin en kanlı saldırısında 90 kişinin hayatını kaybettiği ve öncesinde güvenlik kamerası dahi olmayan salonun içi ve dışı 14 güvenlik kamerasıyla donatıldı. Alınan yeni güvenlik önlemleriyle dünyanın en çok korunan salonlarından birisi haline gelen Bataclan’ın etrafında, metrelerce uzakta yaşanan hareketlilikler de izlenebilecek.

İçeriye zorla girme girişimi olasılığına karşı, otomatik kapanan yeni dijital kapılar eklendi. Kapının teknik kullanımı girişte konuşlanan bir bilgisayar aracılığı ile ve güvenlik görevlisi tarafından yapılacak.

Bataclan yönetimi, salon girişinde uzun kuyruklar oluşturacağı endişesiyle x-ray kontrollü kapı yerleştirilmesini ise reddetti.

Konser boyunca Bataclan’ın bulunduğu Voltaire caddesi üzerinde onlarca polis salonun etrafını gözetim altında tutacak. Polis bundan sonra da salonda yapılacak her önemli konseri bizzat denetleyecek. Yalnızca Sting konseri için salon girişinde ve içinde 15 özel güvenlik görevlisi hazır olacak.

Europe 1 Radyosu’na konuşan salonun yöneticisi Jules Frutos, Bataclan’ın bir anıt mezarlığa dönüşmesine izin veremeyeceklerini dile getirdi ve bundan sonra da dev konserlerle salonu yaşatmaya devam edeceklerini söyledi.

Saldırının yıldönümünde tüm dünyanın dikkatini bir kez daha çeken Bataclan’ın açılış konser biletleri Sting konseri sayesinde bir saat içinde tükendi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG