Erişilebilirlik

Papa'nın Olaylı Almanya Gezisi


Papa'nın Olaylı Almanya Gezisi
Papa'nın Olaylı Almanya Gezisi

Papa 16. Benedikt Joseph Ratzinger’in anavatanı Almanya’ya ziyareti bugün başladı. Bu göreve seçildiği 2005 yılından bu yana Papa ünvanıyla iki kez özel ziyaret için Almanya'ya gelen Katolik dünyasının ruhani lideri bu kez ilk kez resmi bir ziyaret kapsamında Cumhurbaşkanı Christian Wullf’un davetlisi olarak başkent Berlin’e geldi.

Wulff tarafından resmi bir törenle karşılanan 83 yaşındaki Papa öğleden sonra Federal Meclis’te bir konuşma yaptı. 16. Benedikt bir Papa’nın Federal Meclis ’te yaptığı ilk konuşmada toplumun dine karşı umursamaz olması eleştirdi ve insanların dayanışmasının temelinin din olduğunu söyledi. Papa, Katolik inancının hukuk, eşitlik ve mantık üzerine kurulu olduğunu savundu ve Nazi döneminde muhalif olanların bu anlayışı simgelediğini söyledi. Papa, Avrupa kültürünün ise Musevilerin Kudüs’deki tanrı inancı, Yunanlıların Atina’daki felsefi temelleri ve Roma İmparatorluğu’nun hukuk anlayışının bir sonucu olduğunu öne sürdü.

Papa 16. Benedikt’in mecliste yaptığı konuşmayı Sosyal Demokrat, Yeşiller ve Sol Parti’ye üye yaklaşık 100 milletvekili boykot etti ve salona girmedi. Söz konusu milletvekilleri bir dini liderin parlamentoda konuşma yapmasını Almanya’nın laik yapısına ters olarak tanımlarken, Alman Başbakanı Angela Merkel, Papa’nın Vatikan’ın devlet başkanı sıfatıyla konuştuğunu belirtti ve muhalif milletvekillerin boykotunu yakışıksız olarak tanımladı. Öte yandan çok sayıda eşcinsel derneği, Papa’nın ziyaretine karşı bir gösteri düzenledi, yaklaşık 10 bin kişi Papa’nın eşcinsellik, kürtaj, kadın hakları ve doğum kontrol yöntemlerine karşı politikalarını protesto etti. Papa’nın akşam saatlerinde Berlin Olimpiyat Stadı’nda yaptığı ayine ise Almanya’da görevli 84 kardinal ve başpiskoposun yanısıra, 70 bin katolik katıldı. Ayine katılanları tütsüyle kutsayan Papa, gençlerin Katolik Kilisesi'nin kurumlarına ve kurallarına bağlı olmalarını istedi.

Papa 16. Benedikt’ın Cuma sabahı Berlin’de Almanya’daki Müslüman örgütlerinin temsilcileri ile bir toplantı yapacak. Bu toplantıda Katolikler ve Müslümanlar arasındaki ilişkinin düzeltilmesi ve karşılıklı olarak önyargılara karşı mücadele konuları ele alacağı tahmşn ediliyor. Berlinli Türkler de buluşmadan çıkacak sonucu merakla bekliyor.

Papa, Berlin’den sonra Erfurt, Eichsfeld ve Freiburg kentlerini ziyaret edecek. Papa ziyareti sırasında Almanya çapında çok yoğun güvenlik önlemleri alındı. Papa'nın olduğu kent ve seyahat edeceği güzergahlarda karayolları ve otobanlar trafiğe geçici kapatılıyor, konuşmaları esnasında da uçak seferleri iptal ediliyor. Papa 16. Benedikt’in Almanya ziyaretinin toplam masrafının 30 milyon Euro’ya mal olması bekleniyor.




XS
SM
MD
LG