Erişilebilirlik

Yunanistan'a Yeni Başbakan


Yunanistan başbakanı ve ana muhalefet lideri cumhurbaşkanı ile üçlü görüşmede
Yunanistan başbakanı ve ana muhalefet lideri cumhurbaşkanı ile üçlü görüşmede

Yunanistan'da başbakan Yorgo Papandreou ve muhalefet lideri Antonis Samara, yeni başbakanı seçmek için yeniden biraraya geldi. Eski Avrupa Merkez Bankası başkan yardımcısı Lucas Papademos'un bu göreve getirileceği bildiriliyor.

Papandreou ve Samaras Pazar günü cumhurbaşkanı ile yaptıkları üçlü görüşmede Avrupa Birliği kurtarma paketinin verilmesi ve ülkenin iflastan kurtulmasını sağlayacak geçici koalisyon hükümeti üzerinde anlaşmıştı..

Papandreu daha önce kabine toplantısında yeni ulusal birlik hükümetinde başkasının başbakan olmasını kabul ettiğini açıklamıştı. Yeni hükümet AB kurtarma paketini parlamentonun onayına sunacak.

İktidardaki sosyalistler seçimin Ocak ya da Şubat'da yapılmasını, muhafazakar muhalefet ise seçimlere Aralık'ta gidilmesini istiyor.

Yeni kurulacak geçici hükümet, Avrupa Birliği’nin şart koştuğu tasarruf önlemlerini aldıktan sonra Yunanistan’ı erken seçime götürebilir.

Avrupa Birliği, 130 milyar Euro tutarındaki kurtarma paketinin Yunanistan’a verilmesi için bir dizi tasarruf önlemi alınmasını şart koşuyor. Kesintiler konusunda muhalefetle uzlaşamayan hükümet, hafta başında Avrupa Birliği’nin teklifini referanduma sunma kararı almıştı. Bu tür önlemlere şiddetle karşı çıkan Yunan halkının referandumda yardım paketini reddedebileceğinden korkuluyordu. Papandreu, Avrupalılardan gelen tepki ve muhalefetin tutum değiştirerek tasarruf önlemlerini destekleme kararı alması üzerine referandum girişiminden vazgeçti.

Öteyandan Avrupa Birliği maliye bakanları kurtarma paketinden Yunanistan'a verilecek 11 milyar dolarlık yardım taksidini görüşmek üzere Brütksel'de biraraya geliyor.


XS
SM
MD
LG