Erişilebilirlik

Papandreu'dan Referandum Çağrısı


Papandreu'dan Referandum Çağrısı
Papandreu'dan Referandum Çağrısı

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu, ülkeyi borç batağı ve iflasın eşiğine getiren siyasi sisteminde değişiklik için referandum çağrısında bulundu.

Papandreu parlamentoda yaptığı konuşmada iflastan kurtulmak için uluslararası acil kredi arayan Yunanistan’ın kritik bir yol kavşağına geldiğini belirtti.

Sosyalist Başbakan, hükümeti daha etkili kılacak ve yabancı yardım olmaksızın ülkeyi yönetmesini sağlayacak anayasa reformları için referanduma gidilmesini önerdi.

Papandreu , konuşmasını bakanlarını değiştirdiği yeni kabinesi için güvenoyu tartışmaları başlarken yaptı. Güvenoyu önergesinin Salı günü oylanması bekleniyor. Sosyalistler 300 üyeli parlamentoda sadece 5 sandalyelik bir çoğunluğa sahip.

Hükümet güvenoyu alırsa Papandreu’nun, borç veren uluslararası kuruluşların şartkoştuğu kemersıkma önlemlerinin parlamento tarafından onaylanmasını istemesi bekleniyor.

Papandreu hükümeti, ayrıca geçen yıl kabul edilen uluslararası kurtarma paketinin son taksidinin verilmesini de istiyor.

Yeni Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, 17 milyar dolarlık kredi taksidinin verilmesini sağlamak için Euro kullanan 17 ülkenin maliye bakanlaryla biraraya gelecek.

Uluslararası Para Fonu IMF, Yunanistan kemersıkma sözünü yerine getirirse kredi taksidini ödemeye hazır olduğunu açıkladı.

XS
SM
MD
LG