Erişilebilirlik

Papa’dan Ateistlere ‘İşbirliği’ Çağrısı


Papa Francis bu yıl ilk Noel konuşmasında Ateistler'e de işbirliği çağrısı yaptı
Papa Francis bu yıl ilk Noel konuşmasında Ateistler'e de işbirliği çağrısı yaptı

Katolik inancının lideri olarak ilk Noel konuşmasını yapan Papa Francis ateistleri her dinden inançlı kişilerle birleşerek “ev yapımı” bir barışın inşası için beraber çalışmaya davet etti

Sen Piyer Kilisesi balkonundan yaklaşık 70 bin kişilik bir kalabalığa seslenen Francis, konuşmasında ayrıca doğanın insan açgözlülüğü ve yıkımından da korunması gerektiğini söyledi.

1,2 milyar Katolik’in ruhani lideri, ilk Urbi et Orbi, yani “kente ve dünyaya” konuşmasını barış temasına ayırdı.

Barışın günlük bir sorumluluk olduğunu söyleyen Francis, barışın evde başladığını belirtti.

Diğer dinlere inanan kişilerin de barış için dua ettiğini söyleyen Papa, yazılı konuşmasını bir kenara bırakarak ateistlerin de inananlarla birleşerek barış için çalışması çağrısında bulundu.

İnanmayanları da barışı arzulamaya davet eden Papa, bu arzunun yürekleri genişleteceğini söyledi ve “ya duayla ya da arzuyla barış için birleşelim” dedi.

Papa Francis’in ateistlere ve diğer dinlere inananlara yönelik çağrısı selefinin tavrından oldukça farklı. Papa Benedict’in tavrı diğer mezheplere bağlı Hristiyanlar arasında Katolik Kilisesi’nin kendilerini ikinci sınıf müminler olarak gördüğü izlenimini bırakmıştı.

Papa Güney Sudan’da toplumsal uyum çağrısı yaptı. Genç ülkedeki çatışmalar can kaybına neden olmuştu.

Francis aynı zamanda Suriye, Nijerya, Kongo ve Irak’ta diyalog çağrısı yaparken, İsrail ve Filistin sorununun olumlu bir sonuca ulaşması için de dua etti. Ruhani lider savaşların çok fazla yaşamı mahvettiğini ve savaşlardan en çok etkilenenlerin de çocuklar, yaşlılar, şiddet gören kadınlar ve hastalar olduğunu hatırlattı.

Papa’nın konuşmasının ana teması gerek komşular arasında, gerek milletler arasında olsun barışın inşasında bireylerin oynadığı roldü.

Francis Hazreti İsa’nın doğumunun her gece dünyanın daha güzel olmasını dileyen, bu konuda alçakgönüllülükle çalışmak isteyen ve pek çok gece uykusuz kalan kadın ya da erkeklere bir mesaj olduğunu söyledi.

Dünyanın pek çok farklı yerinden Katolik hacı Noel için Vatikan’a gitti. Bazı hacılar seyahatlerinin nedeninin Francis’in kiliseye getirdiği yeni hava olduğunu söylüyor.

Papa ayrıca konuşmasında Tanrı’nın savaşlarda kaçırılan, yaralanan, öldürülen ya da zorla ellerine silah verilip savaştırılarak çocuklukları elinden alınan çocukları gözetmesi arzusunu dile getirdi.

Papa ayrıca mülteci ve göçmenlerin insanlık onuruna yakışan yaşamları hak ettiğini ve İtalya’nın Lampedusa adasına yakın yerde meydana gelen deniz faciası gibi olayların tekrar gerçekleşmemesi için dua ettiğini söyledi.

Son olarak Francis insan kaçakçılığıyla mücadele çağrısı yaptı ve bunun insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu söyledi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG