Erişilebilirlik

Panetta: 'İsrail’le Paylaşım Yok'


Panetta: 'İsrail’le Paylaşım Yok'
Panetta: 'İsrail’le Paylaşım Yok'

NATO’nun kurmayı düşündüğü füze savunma sistemi, müttefik ülkelerde teknik boyutuyla ele alınırken Türkiye’de konuyla ilgili tartışmalarda siyasi boyut öne çıkıyor. Bu boyutun odağında da projeyle doğrudan ilgisi olmayan İsrail yer alıyor. Son dönemde Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilerde yaşanan gerginliğin de etkisiyle füze savunma sistemiyle ilgili bilgi paylaşımı konusu da sıklıkla masaya yatırılır oldu.

Şu ana kadar gerek NATO gerekse konunun uzmanları defalarca İsrail’le füze sistemi bağlantılı veri paylaşımı olmayacağının altını çizdi. Bu yorumlara paralel bir yorum da ABD kanadından geldi. NATO Savunma Bakanları Toplantısı’na katılan ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, füze savunmasında bilgi ve radar görüntüleri paylaşımının katılımcı ülkeler arasında olacağını söyledi. Füze savunmasında bilgi paylaşacak olan ülkelerin NATO üyeleri olacağını belirten Panetta, bu nedenle İsrail’in sisteme katılamayacağını ve bilgiye erişiminin olmayacağını ifade etti.

Panetta’nın açıklamaları hakkında yorumu sorulan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz şunları söyledi: "Devletlerin sözüne güvenmek lazım. Devletler arasında sözümüz senettir yaklaşımı esastır. Dolayısıyla bu bir NATO imkanıdır ve bunun dışında kullanılmaması gerekir."

Füze savunma sisteminde temel amacın Avrupa’nın güvenliğinin sağlanması olduğuna işaret eden Yılmaz sözlerini şöyle sürdürdü: "Aynı şekilde ülkemizin güvenliğini de sağlayacağız. Bununla ilgili sadece biz değil, mesela Polonya ve Romanya da ‘Avrupa’nın bir kısmını bir başka projeyle biz koruyalım’ diyorlar. Dolayısıyla Türkiye’nin de Avrupa’nın güvenliğine bir katkıda bulunmasından daha doğal hiçbir durum yok. Kendi ülkemizi de koruyoruz."

Yılmaz projenin savunma odaklı niteliğine dikkat çekti: “Bizimki füze sitemi değil, saldırı sistemi değil, sadece savunma amaçlı bir radar sistemi. Dolayısıyla birisi ‘Sizdeki imkanlarla veya vereceğimiz imkanlarla Avrupa’yı ve NATO’yu koruyun’ dediğinde bir NATO üyesinin buna hayır dememesi lazım. NATO’nun belgelerinde de bu radar sisteminin Türkiye’de olmasından duyulan memnuniyet dile getirilmiştir."

Önümüzdeki yıl kademeli olarak faaliyete geçirilmesi, 2018’de de tam operasyonel olması planlanan füze savunma sisteminin kara unsurları Romanya, Polonya ve Türkiye’de konuşlandırılacak. Deniz unsurunu oluşturacak Aegis fırkateynlerinin üssü ise İspanya’da bulunacak. Önümüzdeki dönemde sisteme yönelik yeni katkı beyanlarının olması bekleniyor.


XS
SM
MD
LG