Erişilebilirlik

Pakistan’dan Yeni Önlemler


Okul saldırısı sonrasında terör eylemleri düzenleyenlere yeniden idam cezası getirilirken, Taleban’a yönelik operasyonlar da genişletiliyor

Pakistanlı yetkililer, Taleban’ın Peşaver’de 132 çocuk ve dokuz yetişkini öldürdüğü saldırı sonrasında terörle mücadelede yeni adımlar atıyor.

Başbakan Navaz Şerif, 2008 yılından bu yana terör saldırısı vakalarında ölüm cezasını yasaklayan kararı kaldırmaya yönelik kararnameyi onayladı. Şerif ayrıca ülkenin kuzeybatısında Afganistan sınırındaki aşiret bölgesinde militanlara yönelik askeri operasyonların devam edeceğini bildirdi.

Pakistan’daki Taleban örgütü, dünkü saldırıyı, ordunun militanlara yönelik operasyonlarına misilleme amacıyla düzenlediklerini bildirmişti.

Öte yandan Pakistan Genelkurmay Başkanı Rahil Şerif ve istihbarat yetkilisi Rizvan Aktar, Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani ve Afganistan’daki NATO güçlerinin komutanı General John Campbell’la görüşmek üzere bugün Kabil’e gitti. Bu sürpriz ziyaretin düzelmeye başlayan Pakistan-Afganistan ilişkilerinde bir kırılmaya işaret edeceği söyleniyor.

Pakistan’daki Taleban örgütü, Kuzey Veziristan bölgesini uzun süredir Afgan militanların barınması için kullanıyor. Afganistan eski devlet başkanı Hamit Karzai, Pakistan ordusunu Afganistan’daki Taleban örgütünü desteklemekle suçluyor, ancak Pakistan bu iddiaları reddediyordu.

Peşaver’deki saldırıya dünyanın dört bir yanından tepki yağdı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nden yapılan açıklamada çocuklara yönelik terör saldırısının vahşi ve aşağılık bir girişim olduğu belirtildi. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon militanların korkakça davrandığını, bu boyutta bir barbarlığın hiçbir şekilde açıklanamayacağını kaydetti.

Amerika Dışişleri Bakanı John Kerry ise Pakistan Devlet Başkanı Navaz Şerif’i telefonla arayarak başsağlığı diledi.

Yetkililer, cephane ve silah donanımlı yedi Taleban militanının bin öğrencisi bulunan okula arka duvarlardan birine tırmanarak girdiğini bildiriyor. Önce okulun konferans salonuna girip öğrencilerin üzerine ateş açan saldırganların daha sonra sınıf sınıf dolaşıp saldırıya devam ettiği belirtildi. Olayda 121 çocuk ve üç okul görevlisi de yaralandı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG