Erişilebilirlik

Pakistan'da Yine ABD Füze Saldırısı


Pakistan'da yakalanan bir Taleban lideri
Pakistan'da yakalanan bir Taleban lideri
Pakistan’ın kuzeyindeki aşiret bölgelerinde pilotsuz uçakla düzenlenen Amerikan füze saldırısında en az 10 Taleban militanının öldürüldüğü bildiriliyor.

Pakistan istihbarat kaynaklarına göre Güney Veziristan’ın Babar Pehari bölgesinde üç Taleban sitesine düzenlenen saldırıda 10 ile 12 arasında militan öldü. Binalarda daha fazla militan bulunduğundan ölü sayısının artması bekleniyor. Öldürülenler arasında intihar bombacılarına komuta eden Veli Muhammed adlı bir militan da bulunuyor.

Aynı bölgede faaliyet gösteren Taleban liderlerinden Molla Nazır, Çarşamba günü yine bir pilotsuz Amerikan uçağı tarafından düzenlenen füze saldırısında ölmüştü.
Molla Nazır, Pakistan ordusuyla çarpışmak yerine Afganistan’daki Amerikan kuvvetlerine saldırmayı tercih eden Taleban grubunun lideriydi. Nazır’ın aşireti 2007’de Pakistan hükümetiyle barış anlaşması imzalamıştı.
Nazır’ın grubunun El Kaide’yle işbirliği yaptığı da belirtiliyor.

Molla Nazır, geçen Kasım ayında en az altı kişinin ölümüne yol açan bir intihar saldırısında yaralanmıştı.
Nazır’ın yardımcılığını yapan kardeşi Han Muhammed de Kasım 2011’de uzaktan kumandalı bir uçakla düzenlenen saldırıda ölmüştü.

Obama 2008’de başkan seçildikten sonra ABD’nin bölgede pilotsuz uçaklarla düzenlediği füze saldırıları büyük ölçüde arttı.
2007’de sadece beş olan saldırı sayısı 2010’da 117’e yükseldi.
Pakistan hükümeti saldırıları egemenlik hakkını zedelediği için kınıyor ancak Pakistan istihbaratı militanların belirlenmesinde ABD ile işbirliği yapıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG