Erişilebilirlik

Pakistan'da Yaşayan Afgan Mülteciler Geri Dönmeye Hazır Değil


Sharon Behn, İslamabad

Dünyada her dört mülteciden biri Afgan. Bu mültecilerin yüzde 95‘i İran ya da Pakistan’da yaşıyor. Yıl sonunda Pakistan’daki Afgan mültecilerin yasal ikamet haklarının süresi dolacak. Ancak birçoğu ülkelerine geri dönmeye hazır değil.

Afgan mültecilerin birçoğu mülteci kamplarında ya da Pakistan’ın başkenti İslamabad’a yakın varoşlarda yaşıyor.

Doktor Muhammed Nazar Afganistan’dan 18 ay önce gelmiş:”Çocuklar için hiçbir tesis yok, elektrik yok, hijyen koşulları çok kötü, etrafta akrep ve yılanlar var. Elimizde sadece başağrısı ilacı mevcut. Diğer hastalıklar için hastaneye gitmek gerekiyor.”

2002‘den beri beş buçuk milyon Afgan mülteci ülkelerine geri döndü. Bir milyon 700 biniyse Pakistan’da 80 ayrı kampta yaşıyor.

En az bir milyon Afgan mülteciyse hiçbir yere kayıtlı değil.

Bu kampta hayat tehlikelerle dolu. 85 haneden sorumlu Sana Gül kampın ihtiyar heyetinden: ”Her gün polis gelip bizden para istiyor. Birçoğumuzun göçmen kimlik belgesi yok. Polise para ödemezsek bizi karakollara götürüp sınırdışı etmekle tehdit ediyorlar.”

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komisyonu’ndan Duniya Aslam Han’a göre, kötü koşullarda yaşamalarına rağmen çok az mülteci geri dönmeyi düşünüyor: ”Pakistan’da doğan ve büyüyen bir nesil Afgan var. Bu çocuklar Pakistan’dan başka ülke bilmiyor. Birçoğu kendi ülkelerine geri dönebileceklerini sanmıyor. Geri dönmemelerinin en büyük nedeni de güvenlik sorunları.”

30 yıldır sürgünde yaşayan 10 çocuk, üç torun sahibi Gülüm Sarver’in Pakistan’da kalmak için çok nedeni var: ”Başka seçeneğimiz yok, burada yaşamak zorundayız. Burada birçok sorunla karşı karşıyayız ama Afganistan’da Taleban ve terör gibi daha ciddi sorunlar var.”

Kayıtlı mültecilerin yıl sonuna kadar kalabileceğini açıklayan Pakistan, öğrenci ve işadamları dahil en çok ihtiyacı olan mültecilerin ikamet iznini de uzatmaya çalışıyor.

Eyaletler ve Sınır Bölgeleri Bakanı Şevket Ulla hükümetin daha fazla mülteci barındıramayacağını söylüyor: ”Mülteciler ülke ekonomisi üzerinde çok ağır bir yük.”

Birleşmiş Milletler, milyonlarca Afgan mültecinin ülkelerine döndüğünü, ancak birçoğunun hayata uyum sağlamakta zorlandığını, bazılarının da Pakistan’a geri döndüğünü söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG