Erişilebilirlik

Pakistan'da Üniversiteye Saldırı


Pakistan’ın kuzeybatısındaki Hayber Pahtunhva vilayetindeki bir üniversite kampusuna düzenlenen saldırıda en az 21 kişi öldü.

Yetkililer dört teröristin Çarsadda kasabasındaki Baça Han Üniversitesi’nde sabah saatlerinde baskın yaparak öğrenci ve öğretim görevlilerinin üzerine ateş açtığını bildirdi.

Saldırganlardan en az ikisinin intihar bombacısı olduğu sanılıyor.


Pakistan Talebanı’ndan sözcü Muhammed Horasani, örgütün üniversite saldırısıyla herhangi bir ilgisi olmadığını açıkladı. Horasani, sivil kurumların örgütün hedef listesinde olmadığını da vurguladı.

Daha önceyse bir Taleban komutanı, üniversite kampusuna dört saldırgan gönderdiğini açıklamıştı. Çelişkili bildirilere ilişkin herhangi bir açıklamaysa yapılmadı.

Pakistan Ordusu’ndan sözcü Asim Bajwa, aralarında çok sayıda komandonun da bulunduğu askerlerin dört saldırganı vurduğunu, tüm kampusta arama yaparak güvenliği sağladıklarını bildirdi.

Öte yandan bölgedeki iktidar partisinin sözcüsü Muştak Yusufzay olay yerini ziyaret ettikten sonra yaptığı açıklamada çoğu öğrenci 25 ila 30 kişinin yaşamını yitirdiğini söyledi. Yusufzay en az 50 yaralının hastanelerde tedavi altına alındığını da açıkladı.

Resmi bir ziyaret için Zürih’te bulunan Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ise saldırıyı kınadı ve derin bir üzüntü içinde olduğunu dile getirdi. Başbakanlıktan yapılan resmi açıklamadaysa Şerif’in ‘terörü vatanımızdan söküp atacağız’ sözlerine yer verildi.

Üniversitede 3 binden fazla öğrenci eğitim görüyor. Üniversitenin bulunduğu Çarsadda kasabası Peşaver’e yaklaşık 50 kilometre uzaklıkta. Peşaver’de 2014 Aralık ayında da Pakistan Talebanı’na bağlı militanlar bir okula saldırmış, saldırıda çoğu çocuk 150 kişi ölmüştü.

Dün da Peşaver’i Hayber aşiret bölgesinden ayıran kontrol noktasında düzenlenen intihar saldırısında en az 12 kişi öldü. Saldırının sorumluluğunu Taleban üstlendi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG