Erişilebilirlik

Pakistan’da Kolera Salgını Endişesi Büyüyor


Pakistan’da tarihin en büyük sel felaketi bağımsızlık kutlamalarına da damgasını vurdu. Birleşmiş Milletler, felaket bölgesinde kirli sularla bulaşan koleraya rastladıklarını açıkladı.

Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, muson yağmurlarının tetiklediği sel felaketinden yaklaşık 20 milyon kişinin etkilendiğini açıkladı. Sel mağdurlarının büyük bölümü evlerini kaybetti, kimileri ise geçici olarak evlerinden çıkmak zorunda kaldı. Ancak halkın evlerine ne zaman geri dönebileceği bilinmiyor.

Hükümet, sel felaketi nedeniyle bağımsızlık günü kutlamalarını da iptal etti. Yetkililer en az 6 milyon Pakistanlının insani yardıma muhtaç olduğunu belirtiyor.

BM yetkilileri ise Swat Vadisi’nin kuzey batısındaki Mingora’da ilk kolera vakasına rastlandığını açıkladı. Yetkililer, başka bölgelerde de öldürücü kolera salgınının baş gösterebileceğinden endişeli. Temiz içecek su bulunmamasının sindirim sistemi enfeksiyonlarına da yol açabileceği belirtiliyor.

Yetkililer, sellerde hayatını kaybedenlerin sayısının 1600’ü bulduğunu açıkladı.

Devlet Başkanı Asıf Ali Zerdari bugün sel mağdurlarının kaldığı kampları ziyaret etti. BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’un da sel felaketinden etkilenen bölgeleri Pazar günü ziyaret etmesi bekleniyor.

XS
SM
MD
LG