Erişilebilirlik

Pakistan'da Şiilere Saldırı:16 Ölü


Pakistan'da Şiilere Saldırı:16 Ölü
Pakistan'da Şiilere Saldırı:16 Ölü

Pakistan’ın Pencap eyaletinde Şiilerin dini töreni sırasında patlatılan bir bomba en az 16 kişinin ölümüne yolaçtı.

Yetkililer, Rahim Yar Han bölgesindeki patlamada en az 20 kişinin de yaralandığını açıkladı. Saldırının sorumluluğunu üstlenen olmadı. Reuter haber ajansına göre polis uzaktan kumandalı bombanın bir elektrik direğinin yakınına yerleştirildiği ve tören yapılırken patlatıldığını bildirdi.

Halkın çoğu Sünni olan Pakistan’da 160 milyonluk nüfusun yüzde 20’sini oluşturuyor. Aşırı dinci Sünni militanlar sık sık Şiilerin dini törenlerini hedef alıyor.

Öteyandan orduyla sivil hükümet arasında gerginliğin tırmandığı Pakistan’da hükümete destek vermek amacıyla Meclis’e güvenoyu önerisi sunuldu.

Başbakan Yusuf Rıza Gilani, güven oylamasının hiçbir kurumu hedef almadığını savunarak parlamento üyelerine demokrasi ve diktatörlük arasında seçim yapma çağrısında bulundu. Sivillerle ve askerler arasındaki gerginlik, ordunun düzenleyeceği bir darbe olasılığına karşı hükümetin Amerika’dan yardım istediği bir mektubun ortaya çıkmasını izliyor. Mektup Amerikan Foreign Policy dergisi tarafından ortaya çıkarılmıştı.

Orduya yakınlığıyla bilinen Anayasa Mahkemesi, Mayıs ayında Usame bin Ladin’in öldürüldüğü Amerikan operasyonunun ardından dönemin Genelkurmay Başkanı Michael Mullen’a sunulduğu iddia edilen mektubun doğruluğunu incelemek amacıyla bir soruşturma komisyonu kurdu.

Ulusal Meclis’te konuşma yapan Gilani, Anayasa Mahkemesi’nin yürüttüğü soruşturmanın sonucu ne olursa olsun, demokrasinin ayakta kalması gerektiğini savundu. Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari’ye yakın bir milletvekilinin sunduğu güvenoyu bugün Meclis’te görüşülecek.

XS
SM
MD
LG