Erişilebilirlik

Pakistan'da ABD Hava Saldırısı


Pakistan
Pakistan

Karaçi havalimanına yönelik saldırıdan sonra insansız hava araçları (İHA) Pakistan'ın desetğiyle Taleban sığınaklarını vurdu ve 16 militanı öldürdü

Pakistan’ın Karaçi Havalimanı’na yapılan Taleban saldırısının ardından Amerikan insansız hava araçları (İHA) militanların sığınaklarına bomba yağdırdı.

Pakistan’da hükümet resmi açıklamalarında yapılan saldırıları kınasa da, operasyonu Amerika ve Pakistan’ın birlikte gerçekleştirdiği bildiriliyor.

Reuters haber ajansı muhabirlerinin İslamabad’da görüştüğü iki üst düzey yetkili hükümetin Amerika’nın operasyonuna açık destek verdiğini belirtti. Bu, Pakistan’ın iki ülkenin bu konudaki işbirliğini ilk kez açıkça kabul etmesi anlamına geliyor.

Bir başka yetkili ise Karaçi Havalimanı’na yapılan saldırıdan sonra Pakistan hükümetinin Amerika’dan destek istediğini ve önümüzdeki günlerde Taleban’a yönelik hava saldırılarında artış olacağını söyledi.

Pakistan resmen İHA saldırılarının çok sayıda sivilin ölümüne neden olduğu ve ülkenin toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini söylese de yetkililer gizli olarak hükümetin bu yöntemi desteklediğini kabul ediyor.

Saldırıların Pakistan hükümeti ve ordusunun açık desteğiyle yapıldığını söyleyen bir yetkili bundan sonra Amerikan İHA saldırılarının iki ülke arasında tam bir eşgüdümle yapılacağını belirtti.

Yetkili Pakistan’ın İHA’ların Taleban’a karşı mücadelede bundan sonra önemli bir silah olacağını anladığını söyledi.

ABD Pakistan’da geçen Aralık’ta Amerikan Merkezi İstihbarat Öngütü CIA’in düzenlediği 3 militanın ölümüyle sonuçlanan saldırıdan sonra bu yıl ilk kez bu tür bir saldırı düzenliyor.

Afganistan Bağlantısı

Pakistanlı askeri kaynaklar çarşamba günü Kuzey Veziristan’ın başkenti Miranşah’da gerçekleşen ilk saldırıda 4’ü Özbek 6 militanın öldürüldüğünü açıkladı.

Bir gün sonra düzenlenen ikinci saldırı aynı bölgede 4 militanın öllümüyle sonuçlandı.

Afgan Taleban’ından bir komutan iki saldırının birincisinde 6, ikincisinde 10 kişinin öldürüldüğünü ve ikinci saldırıda ölenlerin ise Afganistan’da sık sık Batılı hedeflere saldıran Hakkani örgütünün üyeleri olduğunu açıkladı.

İki İHA saldırısı Taleban’ın Karaçi Havalimanı’na düzenlediği ve 10 militan dahil toplam 38 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırının ardından gerçekleştirildi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG