Erişilebilirlik

Pakistan’da 6 Asker Cinayet İddiasıyla Tutuklandı


Askerler tarafından öldürülen gencin aile üyeleri cenaze töreninde
Askerler tarafından öldürülen gencin aile üyeleri cenaze töreninde

Pakistan’da bir mahkeme aybaşında meydana gelen bir cinayetle ilgili olarak 7 kişinin tutuklanmasına karar verdi.

6 askerle bir sivil, Serfaraz Şah adlı 22 yaşındaki bir sivili öldürmekle suçlanıyor.

Pakistan televizyonunda yayınlanan videoda, bir sivilin zorla askerlerin yanına götürdüğü Şah’ın, yakın mesafeden ve uzun namlulu silahla öldürüldüğü görülüyordu. Kanlar içinde yere düşen genç ardam hastaneye götürülmesi için yalvarıyor ancak askerler gülerek olay yerinden uzaklaşıyor.

Karaşi'de çekilen video ülkede şok yaratmış ve sivil toplum örgütleri hükümetten sorumluların cezalandırılmasını istemişti.

Olayın filme alındığını bilmeyen askerler Serfaraz Şah’ın silahlı olduğunu ve bölgede bir kişiyi soymaya çalışırken gözaltına alındığını ileri sürmüştü.

Pakistan ordusu ve istihbarat örgütleri, yerli ve yabancı insan hakları örgütleri tarafından uzun bir zamandır işkence ve yargısız infazla suçlanıyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı’nın son insan hakları raporunda, Pakistan’da polis gözetiminde işkence ve cinsel tecavüz olaylarının son bir yıl içinde iki misli arttığı belirtiliyordu.

Bir süre önce toprağa verilen Selim Şehzat adlı 40 yaşındaki gazetecinin de Pakistan İstihbarat Dairesi tarafından öldürüldüğü öne sürülüyor.

Merkezi Hong Kong’da bulunan Asia Times Online adlı internet gazetesine çalışan Şehzat, İslamabat’ta, bir televizyon programına katılmak için evinden ayrıldıktan sonra ortadan kaybolmuştu. Şehzat’ın işkence görmüş cesedi İslamabat’ın 300 kilometre uzağında Pencap eyaletinde bulundu.

Selim Şehzat, Pakistan Deniz kuvvetleriyle el Kaide arasındaki bağları anlatan yazıları yüzünden birçok kez ölümle tehdit edilmiş ve istihbarat dairesi tarafından uyarılmıştı.

XS
SM
MD
LG