Erişilebilirlik

Pakistan'da Terör Tırmanıyor mu?


Pakistan'da Terör Tırmanıyor mu?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

Pakistan’ın kuzeybatısındaki Peşaver’de Taleban’ın bir okula düzenlediği ve çoğu öğrenci 141 kişinin öldürüldüğü saldırı tüm dünyada tepkiyle karşılandı. Pakistan’da üç günlük ulusal yas ilan edildi ve hem siyasi hem de askeri liderler saldırıya karşılık verileceğini bildirdi

Peşaver sokaklarında karmaşa ve öfke; Yaralı çocuklar, çaresiz anne babalar, kaldırılan cenazeler var. Pakistan Ordusu’ysa “sorumluları bulacağız” diyor.

Asim Bajwa: “Tüm terörist ve terör sempatizanlarının, teröristlere yardım ve yataklık edenlerin, kısacası Pakistan’da teröristlere kucak açan herkesin peşinden gideceğiz.”

Peki Pakistan Hükümeti gerçekten de saldırılara yanıt verecek mi?

Saldırının sorumluluğunu Pakistan Talebanı üstlendi. Ancak Pakistan’da Taleban dışında birçok köktendinci grup bulunuyor. Bunların bazıları onyıllardır hükümetin stratejik müttefiki konumunda. Amerikalı yetkililer, Leşker-i Tayyibe gibi örgütlerin Hindistan’a karşı kullanıldığını, Hakkani Örgütü’nünse Pakistan’ın Afganistan’daki çıkarlarını koruduğunu belirtiyor.

Düşünce kuruluşu Heritage Vakfı’ndan Lisa Curtis, Pakistan Talebanı’nın bu örgütlerden ayrı tutulamayacağını söylüyor:

“Hepsi aynı ideolojiye sahip. İşbirliği içindeler. Birlikte eğitiliyorlar. Birçok militan, aynı anda birden fazla örgüte mensup. Lojistik destek için birbirlerinden yararlanıyorlar, aynı sığınakları kullanıyorlar.”

Pakistan Ordusu, tüm terör örgütlerine yönelik operasyonlar düzenlendiğini bildiriyor. Ancak uzmanlar, ülkedeki ordu ve istihbarat unsurlarının bölünme içinde olduğu görüşünde. Hatta bu bölünme içinde kimileri Taleban’I düşman,, Leşker-i Tayyibe gibi örgütleri dost olarak niteliyor.

Washington’daki Ortadoğu Enstitüsü’nden Marvin Weinbaum, Pakistan’ın tüm köktendinci örgütlere yönelik geniş kapsamlı bir operasyon düzenlemesine ihtimal vermiyor:

“Pakistan, bu grupların birleşip sadece Afganistan sınırında değil, Pencap’ta da daha büyük sorunlar çıkarmasından korkuyor.”

Bu karmaşık denkleme bir de Pakistan’ın doğudaki komşusu Hindistan ekleniyor. Pakistan ve Hindistan, Keşmir’in kontrolü konusunda uzun zamandır çatışma içinde.

Marvin Weinbaum: “Pakistan, bu grupları safdışı bırakma konusunda isteksiz çünkü Pakistan, Hindistan’la çıkacak olası bir sorun karşısında bu gruplardan destek almak zorunda kalabilir.”

Marvin Weinbaum, Pakistan’ın, en büyük sorununun Taleban değil köktendinciliğin kendisi olduğunu anlaması durumunda tüm sorunların üstesinden gelebileceğini söylüyor. Bağımsız uzmanlar ise Pakistan’da köktendinci ideolojinin toplumun her kesimine yayılmasının rahatsızlık verici olduğu ve bu sorun ele alınmadığı sürece tek bir örgütün peşinden gitmenin yarar sağlamayacağı görüşünde.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG