Erişilebilirlik

Pakistan İstihbarat Dairesi Başkanının Görev Süresi Uzatıldı


Pakistan İstihbarat Dairesi Başkanının Görev Süresi Uzatıldı
Pakistan İstihbarat Dairesi Başkanının Görev Süresi Uzatıldı

Pakistan hükümeti gelecek hafta emekli olması beklenen istihbarat dairesi başkanının görev süresini uzattı.

Savunma Bakanı Ahmet Muhtar, Tuğgeneral Ahmet Şuja Paşa’nın görevine devam edeceğini söyledi ancak süre belirtmedi.

Kısaca ISI adıyla bilinen Pakistan İstihbarat Dairesi Taleban’ı desteklemekle suçlanıyor. Geçen yıl İngiltere’de yayınlanan bir raporda, ISI’nın Taleban’ı desteklemekle kalmadığı, militanları eğittiği, örgüte silah ve cephane sağladığı ve yönetiminde söz sahibi olduğu ileri sürülüyordu.

Bu arada Amerika’nın İslamabat Büyükelçiliği’nde çalışan Raymond Davis adlı bir güvenlik görevlisiyle ilgili anlaşmazlık iki ülke arasında gerginliğe yol açtı.

CIA ajanı olduğu açıklanan Davis, Lahor’da, iki sivili vurarak öldürmüştü. Davis, saldırıya hedef olduğunu ve kendisini savunmak amacıyla ateş açmak zorunda kaldığını ileri sürüyor. Davis, daha sonra konsolosluktaki güvenlik ekiplerinden yardım istemiş ve olay yerine yetişmeye çalışan konsolosluk aracı yolda bir Pakistanlı'ya çarparak ölümüne sebep olmuştu.

Amerika, hala hapis tutulan Davis’in diplomatik dokunulmazlığı olduğunu; Pakistan ise buna mahkemelerin karar vereceğini savunuyor.

Amerikan Kongresi, Davis’in serbest bırakılmaması durumunda, Pakistan’a milyarlarca dolarlık askeri ve ekonomik yardımı kesme tehdidinde bulunmuştu.

Amerika, geçen yıl, ISI Başkanı Tuğgeneral Ahmet Şuja Paşa’yla halefi Nedim Taj’ı Mumbai saldırısıyla ilgili olarak mahkemede ifade vermeye çağırmıştı.

2008 yılında Mumbai’de 166 kişiyi öldüren Pakistanlı teröristlerin Pakistan İstihbarat örgütünden yardım gördüğü öne sürülüyor.

Bu iki olay Amerikan ve Pakistan istihbarat örgütleri arasındaki işbirliğini sekteye uğratmış durumda.

XS
SM
MD
LG