Erişilebilirlik

Pakistan Seçimlerinde Kadın Adayların İşi Zor


Pakistan Seçimlerinde Kadın Adayların İşi Zor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00
Amerika’nınSesi muhabiri Sharon Behn’in haberine göre, Badam Zari, Pakistan’ın Taleban egemenliğindeki muhafazakar bölgesinden milletvekilliği için yarışarak tarihe geçti.

Aday Badam Zari, “Bu bölgedeki annelerimiz ve kız kardeşlerimize hizmet etmek için siyasete girdim. Bajur aşiret bölgesi yoksul ve geri kalmış. Sağlık ve eğitim alanında sorunumuz çok. Seçimlere katılmamın asıl nedeni bu,“ şeklinde konuşuyor.

Pakistan’ın aşiret bölgelerinde yaşayan kadınların çoğu nadiren evlerinden çıkıyor.

Zari’nin adaylık başvuru evraklarını kabul eden yetkili Esat Server’e göre, Taleban hakimiyetindeki aşiret bölgelerinde, kadın adayın bu kararı tarihi bir adım: “Bu kadın engelleri yıkıyor. Bir kere çok cesur. Bu adım, diğerlerinin özellikler de kadınların önünü açacaktır.”

Kadın hakları, aşırı muhafazakar aşiret bölgeleri dışında da tehdit altında. Taleban militanları geçen yıl kızların eğitim hakkını savunduğu için Malala Yusufzai adlı çocuğu vurmuştu.

Seçim komisyonundan Afzal Han’a göre 11 Mayıs’taki seçimlere Pakistan’ın dört bir yanından kadınların katılımını sağlamak hayati önem taşıyor: “Nüfusun yüzde 50’sinden fazla olan kadınların seçimlere katkısı olumlu olacaktır. Bazı hassasiyetler var. Kültürel hassasiyetler gibi. Ama her sorunun çözümü vardır.”

Pakistan seçim komisyonu eğitim, kadınlara yardım eli uzatılması ve azınlık oyları gibi konuları savunuyor.

Kadınların katılımını arttırmak için hala zorluklar var. Yaklaşık 10 milyon kadının kimlik kartının olmayışı, seçmen kaydı yaptırmalarını imkansız hale getiriyor.

Geri kalan kadınların ise, kadının sosyal hayata katılımını engelleyen gelenekleri aşması gerekiyor.

Birleşmiş Milletler Kadın Hakları Dairesi Pakistan Direktörü Lena Lindberg’e göre, kadınlar, erkek yakınlarının kararlarına uyma eğilimi içinde. Dolayısıyla seçmen eğitiminde hem kadın hem de erkekler hedefleniyor: “Birçok kadın, bırakın hükümet kurulması hakkında konuşmayı, herhangi bir karar alınmasında taraf olmanın bile uygun olmadığına inanıyor. Bu yüzden kesinlikle hem erkeklerin hem de kadınların eğitilmesi gerekiyor. Değişimin gerçekleşmesi için, toplumda kadın haklarını geliştirip, kadınların seçimlere katılımını sağlamak için ihtiyaçların ne olduğunu, toplum için en iyisinin ne olacağını hem kadın hem de erkekler anlamak zorunda.”

Pakistan’daki son seçimlerde seçmenlerin sadece yüzde 44’ü sandık başına gitti.

Seçim komisyonu yetkilileri, 11 Mayıs seçimlerinde daha cok kadının oy kullanmasını sağlayarak kadın seçmen sayısını iki katına çıkarmayı umut ediyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG