Erişilebilirlik

Pakistan Ölen Askerleri İçin ABD’den Özür Dilemesini İstedi


İslamabat'ta Meclis binası
İslamabat'ta Meclis binası

Meclis İstihbarat Komisyonu geçen yıl NATO tarafından yanlışlıkla vurulan 24 asker için Amerika’nın resmen ve önkoşulsuz özür dilemesini talep etti

Meclis İstihbarat Komisyonu geçen yıl NATO tarafından yanlışlıkla vurulan 24 asker için Amerika’nın resmen ve önkoşulsuz özür dilemesini talep etti.

İstihbarat komisyonu, Washington’a, Pakistan hava sahasında insansız uçaklarla yaptığı operasyonlara son vermesi çağrısında da bulundu.

Komisyon Başkanı Mian Rıza Rabbani, uzaktan kumandalı uçaklarla yapılan operasyonların masum kişilerin ölümüne yol açtığını bildirdi. Rabbani, halkın şiddetli tepkisine sebep olan füze saldırılarının Amerikan düşmanlığını arttırmaktan başka bir işe yaramadığını da savundu.

27 Kasım’da NATO helikopterleri ve AC-130 uçaklarının düzenlediği saldırıda 24 Pakistan askeri hayatını kaybetti. Amerikalı komutanlar Pakistan’ın operasyona onay verdiğini ancak saldırı mevkiinde kendi askerlerinin bulunduğunu bilmediğini öne sürüyor. İslamabad hükümeti iddiayı reddediyor, sınır karakolundaki askerlerin yanlış anlaşılmaya sebep olabilecek bir eylemde bulunmadığını iddia ediyor.

Pakistanlı yetkililer resmi açıklamalarında insansız uçaklarla yapılan operasyonların ülkenin bağımsızlık ve egemenliğini ihlal ettiğini savunsa da operasyonları gizlice onayladıkları hatta destekledikleri biliniyor.

Amerika saldırının can kaybına sebep olmasından derin üzüntü duyduğunu açıklamış ancak NATO kuvvetlerinin meşru savunma çerçevesinde hareket ettikleri gerekçesiyle özür dilemeyi reddetmişti.

XS
SM
MD
LG