Erişilebilirlik

Pakistan NATO İkmal Yolunu Açıyor


Pakistan, Afganistan’a askeri malzeme götüren NATO ikmal yollarının yeniden açılması yolunda adım atmaya hazırlanıyor.

Geçen Kasım ayında Afgan sınırı yakınında 24 Pakistan askerinin Amerikan hava saldırılarında yanlışlıkla öldürülmesi üzerine Pakistan ikmal yollarını kapatmıştı.

Dışişleri Bakanı Hina Rabbani Khar İslamabad’da yaptığı açıklamada Pakistan’ın geçişi kapatarak gerekli mesajı verdiğini ancak şimdi Amerika ile ilişkilerini düzeltme yolunda olumlu adımlar atması gerektiğini belirtti.

Başbakan Yusuf Reza Gilani de hükümetinin NATO ikmal yollarının açılması için Amerikalı yetkililerle ciddi görüşmelerde bulunduğunu açıkladı. Görüşmeleri “çok yapıcı” olarak tanımlayan Gilani, sonuç vereceğinden emin olduğunu söyledi.

Pakistan, askerlerinin öldüğü saldırı için Amerika’dan sürekli özür dilemesini istemiş ancak Washington sadece başsağlığı dilemekle yetinmişti.

Saldırı üzerine Pakistan parlamentosu Washington ile ilişkileri yeniden gözden geçirme kararı almış ve Amerika’dan Pakistan topraklarında pilotsuz uçaklarla yapılan hava saldırılarına son vermesini istemişti.

Amerikalı yetkililer, 20 Mayıs’ta Chicago’da Afganistan’ın geleceğinin ele alacağı NATO zirvesinden önce Pakistan ile ikmal yollarının yeniden açılmasını sağlamaya çalışıyor.

Pakistan NATO zirvesine davet edilmedi.

XS
SM
MD
LG