Erişilebilirlik

Pakistan: 'İHA Saldırılarında Daha Fazla Sivil Öldü'


Amerika’nın Pakistan’daki militan hedeflerine karşı insansız hava araçlarıyla düzenlediği saldırılarda, kabul ettiği rakamın çok üzerinde sivil öldürdüğü iddia ediliyor.

İddia, bir İngiliz yayın kuruluşunun eline geçen, Pakistan devletine ait, hizmete özel bir rapora ait. Bu gizli raporu adını açıklamadığı kaynaklardan elde ettiğini bildiren Araştırmacı Gazetecilik Bürosu (Bureau of Investigative Journalism) adlı kar amacı gözetmeyen kuruluş, raporun tamamını web sitesinde yayınlıyor.

Amerika’nın Sesi’ne açıklama yapan bir Amerikalı yetkiliyse, haberin güvenilir olmadığını söyleyerek iddiaları yalanladı.

Söz konusu rapor, 2006 ve 2009 yılları arasındaki İHA saldırılarında 147 sivilin öldürüldüğünü hesap etmiş. Bu rakam, saldırılarda ölenlerin toplamının beşte birine yakın. Siviller dışında ölenlerin ise militan olduğuna hükmediliyor. Ancak Amerikalı yetkililere göre ölen sivillerin sayısı 50 kadar. Merkezi İstihbarat Dairesi CIA, Pakistan’daki aşiret bölgelerinde 2004 yılından bu yana militanlara karşı İHA’larla saldırı düzenliyor.

Bu ay Yeni Amerika Vakfı tarafından yapılan bir başka araştırmanın bulgularına göreyse, Amerikan İHA’larının bu dört yıllık dönem içinde öldürdüğü toplam 1004 kişi içinde 191 sivilin bulunduğuna dikkat çekiliyor. Merkezi Washington’da bulunan bu kuruluş, sivil kayıpların sayısının Batılı haber ajanslarının geçtiği “güvenilir” haberlerden topladığını belirtiyor.

‘Gülünç!’

Bir yetkilinin Amerika’nın Sesi’ne gönderdiği yazılı açıklamada, “Amerika’nın Pakistan’da yüzlerce suçsuz Pakistanlı’nın ölümüyle sonuçlanan operasyonlar yürüttüğü iddiası gülünç” deniyor. Yetkili, Pakistan hükümetinin sivil ölümlerini saydığı raporunun medyanın hatalı haberlerinden çıkarıldığını savunuyor.

Pakistan’da özerk yönetilen kuzeydoğudaki aşiret bölgesi, bağımsız medyanın rahatça çalışabileceği güvenli ortamdan uzak bulunuyor. Bundan dolayı da İHA saldırılarında ölenlerin sayısı ve bunların kaçının sivil olabileceğini tahmin etmek oldukça zor.

Ayrıca bölgede görev yapan uzmanlar, Pakistan hükümetinin de bu rakamları kesin olarak belirlemesinin güçlüğüne işaret ediyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG