Erişilebilirlik

Pakistan'da Oylar Sayılıyor


Pakistan’da bugün yapılan genel seçimlerin ardından oy sayım işlemlerine başlandı.

Bu seçimlerle Pakistan tarihinde ilk kez bir sivil yönetim, tam bir yasama döneminin sonunda yerini bir başka sivil yönetime bırakacak.

Seçime katılımın yoğunluğundan dolayı bazı bölgelerde oy verme saatleri, bir ila üç saat kadar uzatıldı. Seçmenler, Ulusal Meclis’in yeni yasama dönemine katılacak üyeleri seçiyor.

Ülkede seçim günü yer yer şiddet olayları yaşandığı bildirildi, ancak olası saldırılara karşı yoğun güvenlik önlemleri alındı. Çıkan olaylarda 17 kişi hayatını kaybetti.

Karaçi’de Avami Ulusal Partisi’nin kampanya bürosu önünde patlayan iki bomba en az on kişinin ölümüne yol açtı. Ayrılıkçıların mücadele verdiği Belucistan’daki silahlı çatışmalarda da dört kişi öldü.

Pakistan’da Nisan ayından bu yana çıkan şiddet olaylarında yüzü aşkın kişi hayatını kaybetti. Taleban da seçimlerde intihar saldırıları düzenleme tehdidinde bulunmuştu.

Seçimlerde Pakistan Müslüman Birliği’nin başkanı, eski Başbakan Navaz Şerif’in tek başına hükümet kuracak yeterlilikte olmasa da çoğunluk oyları alması bekleniyor. Ancak Pakistan’ın iki büyük partisini en çok zorlayan, eski kriketçi İmran Han’ın liderliğini yaptığı Pakistan Adalet Hareketi (PTI) oldu. Özellikle genç seçmenlerin tercihi olan İmran Han, hafta başında kampanya sırasında bir kaza geçirdiği için son kampanyalara katılamadı.

Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari’nin üyesi olduğu Pakistan Halk Partisi (PPP) ise iki partiyi geriden izliyor. Zerdari, birkaç yıl önce suikast sonucu öldürülen eski Başbakan Benazir Butto’nun eşiydi.

272 sandalyeli Pakistan Ulusal Meclisi’nin üyelerini iktidar kavgaları, yoksulluk, Taleban direnişi ve yolsuzluk gibi birçok büyük sorun bekliyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG