Erişilebilirlik

Pakistan’da IŞİD Karşıtı Fetva


Pakistan’da bir grup din adamı IŞİD ve diğer aşırılık yanlısı gruplara karşı bir fetva yayınladı. Pakistan Ulema Konseyi, “Cihat Fisebülillah” yani “Allah Yolunda Cihat” ya da “Kital Fisebülillah” yani “Allah Yolunda Cinayet” gibi aşırılık ya da terörizmle ilgili terimleri yasakladı.

Fetvada, IŞİD ve Hizbullah gibi grupların dini kendi amaçlarına göre yeniden yorumladığı ve rakipleri aleyhine kafir olduklarına dair fetvalar yayınlayarak katliam ve cinayetleri meşru kılmaya çalıştıkları belirtiliyor.

Konsey yayınladığı kitapçıkta dünya Müslümanları’nın IŞİD, Pakistan Talebanı, Hizbullah ve Husi ayaklanmacılar gibi farklı terör grupları nedeniyle ciddi zorluklarla karşı karşıya olduğunu açıkladı.

Ancak Pakistanlı Şii grubu Müslümanlar’ın Vahdet Meclisi’nden Muhammed Emin Şahidi, Lübnanlı Şii Örgüt Hizbullah’ın bildiriye dahil edilmesini kınadı.

Hizbullah’ın halk arasında destek bulan demokratik bir parti olduğunu söyleyen Şahidi, örgütün seçimlere katıldığını ve Lübnan hükümetinin bir parçası olduğunun altını çizdi.

Şahidi, Pakistan Ulema Konseyi’nin Suudi Arabistan destekli, bu ülkenin çıkarlarını koruyan bir örgüt olduğunu belirtti.

Suudi Arabistan, Husi ayaklanmacılara karşı Yemen hükümetine destek veriyor. İran ise Husiler’e destek veriyor. Suudi Arabistan aynı zamanda Suriye’de de İran’ın desteklediği Esad’a karşı savaşan gruplara yardım yolluyor.

Hizbullah savaşçıları da Esat’a destek için Suriye’de çarpışıyor.

Merkezi Washington’da bulunan Savaş Çalışmaları Enstitüsü’ne göre, önemli sayıda Hizbullah militanı Suriye’de savaşıyor ve rejimin ülkenin merkezindeki bazı bölgeleri tekrar ele geçirmesinde önemli rol oynadı. Enstitü, Hizbullah güçlerinin, Esat güçlerinin genel etkinliğini önemli ölçüde arttırdığını belirtiyor.

Pakistan Ulema Konseyi Başkanı Muhammed Tahir Eşrefi, taraflı oldukları iddialarını reddetti ve diğer Müslümanlar’ı öldüren tüm grupların isimlerini fetvaya eklediklerini belirtti.

Eşrefi, Hizbullah’ın da Suriye, Irak ve Yemen’de Sünni rakiplerini katlettiğini ifade etti.

Eşrefi ayrıca örgütün IŞİD’e karşı olan tavrının yeni olmasa da konuyla ilgili ilk kez detaylı bir fetva çıkardıklarını söyledi.

Konsey, Pakistan çapında 25 bin imam ve din alimi üyeleri olduğunu söylüyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG