Erişilebilirlik

İHA Saldırılarında Ölenlerin Sayısı Tartışılıyor


Peşaver'de Amerikan İHA saldırılarına karşı gösteri düzenleyen kadınlar
Peşaver'de Amerikan İHA saldırılarına karşı gösteri düzenleyen kadınlar

Pakistan’da hükümetin, Amerika’nın insansız hava aracı (İHA) kullanarak öldürdüğü insan sayısı hakkında çelişkili açıklamalar yapması, ülke içinde ve dışında eleştirilere neden oldu

Pakistan Savunma Bakanlığı, Senato’ya İHA’ların son beş yılda 67’si sivil olmak üzere 2200 kişinin ölümüne yol açtığını bildirdi.

Bakanlık geri kalan kişilerin terör zanlısı olduğunu belirtti ve geçen yıl içinde Amerikan saldırılarında hiçbir sivilin ölmediğini de ekledi.

Bu son verilen sivil ölümleriyle ilgili rakam, Pakistanlı yetkililerin Birleşmiş Milletler dahil birçok uluslararası insan hakları kuruluşuna verdikleri rakamların çok altında.

İHA saldırılarında ölen sivillere avukatlık yapan Şahzad Ekber hükümetin bu yıl içinde daha önceden yaptığı açıklamada 2008’den bu yana ölen sivil sayısını 1400 olarak açıkladığını ve rakamın şimdi az gösterilmesinin Pakistan’ın Amerika’nın topraklarında yaptığı İHA saldırılarına son vermesi talebini zora sokacağını belirtti.

Bu konudaki çelişkinin hükümetin güvenilirliğine zarar verdiğini söyleyen Ekber parlamentoya bildirilen rakamla, mahkemelere bildirilen rakamın çok farklı olduğunu ve bu durumda hükümetin iki taraftan birine yalan söylediğinin anlaşıldığını belirtti.

Amerikan İHA saldırılarını inceleyen bir Birleşmiş Milletler paneli, geçenlerde Pakistan Dışişleri Bakanlığı’nın panelin başkanı Ben Emmerson’a 2004 yılından bu yana yapılan saldırılarda en az 400 sivilin öldüğünü bildirdiğini açıklamıştı.

Uluslararası Af Örgütü yalnızca geçen yıl çoğu Kuzey Veziristan bölgesinde olmak üzere 19 sivilin İHA saldırılarında öldüğünü doğrulamıştı.

BM Özel Raportörü Emmerson, Pakistan hükümetini rakamlardaki çelişkiyi açıklamaya davet etti.

Dışişleri Sözcüsü Aziz Ahmet Çodri hükümetin İHA’ların terörle mücadeleye zarar verdiğini düşündüğünü, ayrıca saldırıların sivillerin hayatına mal olduğunu söyledi. Çodri hükümetin bu konuda ulusal fikir birliği oluşturduğunu ve şu anda bu konuyu Amerikalılar’la ikili ilişkilerde dile getirdiği gibi aynı zamanda uluslararası arenaya da taşıdığını belirtti.

Ancak sözcü rakamlardaki çelişki ile ilgili açıklama yapmaktan kaçındı. Çodri rakamlarla ilgili farklı değerlendirmeler olduğunu ve olayın detaylarıyla ilgili Savunma Bakanlığı ile irtibat halinde olduklarını söyledi.

Amerikalı yetkililer ise İHA operasyonları hakkında konuşmuyor ancak füze saldırılarının çok dikkatlice planlandığını ve sivil ölümlerini en aza indirmeye çalıştıklarını söylüyor. Yetkililer bu operasyonların Pakistan devletinin desteğiyle yapıldığını da defalarca ima etti.
Şirin Mazari gibi muhalifler ise hükümetin Amerikan İHA’ları hakkında açık konuşmasını talep ediyor. Mazari Pakistan ordusunun ve hükümetinin ABD İHA’ları hakkında açıklama yapması gerektiğini ve geçmiş hükümet gibi yalan söylemeye devam edemeyeceklerini söyledi. Mazari halkın bu tür bir ikiyüzlülüğe tahammülü kalmadığını da ekledi.

Uluslararası Af Örgütü rakamlardaki çelişkilerin Amerikan İHA programının ne kadar gizli yürütüldüğünün bir işareti olduğunu belirtti ve Amerikan hükümetini saldırıların detaylarıyla ilgili daha şeffaf olmaya çağırdı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG