Erişilebilirlik

Bin Ladin'in Pakistan'da Öldürülmesi İlişkileri Nasıl Etkiler?


Usame Bin Ladin’in Pakistan’da Amerika’nın düzenlediği bir operasyonda öldürülmesi çok sayıda Pakistanlı’yı çok büyük şaşkınlığa uğrattı ve zihinlerde dünyanın en çok aranan teröristinin bulunmasında Pakistan’ın oynadığı rolle ilgili soru işaretleri oluşmasına yol açtı. Bin Ladin’in ölümünden sonra Pakistan birçok ülkeyle arasının bozulması tehlikesiyle karşı karşıya.

Usame Bin Ladin, İslamabad’dan sadece bir saat uzaklıktaki Abbottabad’daki evinde Amerikan komandolarınca öldürüldü.

Amerikalı yetkililer evin dünyanın en çok aranan teröristini saklamak için tasarlandığını söylüyor: ”Askeri operasyon geceyarısını 45 dakika geçe başladı. Helikopterler o bölgede çok alçaktan uçuyordu. Miran Şah’tan bazı aşiret üyeleri yaklaşık 4 metrelik bir duvarın ardında yaşıyordu. Operasyon başladığında dört patlama olduğunu duyduk. Dördüncü patlama en şiddetli olanıydı.”

Pakistan halkı Bin Ladin’in ölüm haberini sindirmeye çalışırken Pakistan Hükümeti güvenlik önlemlerini arttırdı.

Peşaver yakınlarındaki Şersadda kenti Bin Ladin’in ölüm haberinin duyulmasından birkaç saat sonra bombalarla sarsıldı. Çok sayıda Pakistanlı teröristlerin misilleme yapmasından korkuyor: ”Teröristler Bin Ladin’in öldürülmesine karşılık verebilir ancak bu durum aynı zamanda Amerika ve Hindistan’ın, Pakistan’ın teröristlere ev sahipliği yaptığı iddiasını da destekler.”

Teröristler yıllardır Pakistan’ı sığınak olarak kullanıyor. Amerika Pakistan’ı bu konuda birçok kez uyardı.

Bin Ladin’in bir askeri akademi yakınlarında öldürülmesi, Pakistan’ın El Kaide liderini bulmada ne kadar istekli olduğu konusunda şüphe uyandırıyor.

Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai, terörle mücadelenin Pakistan üzerine odaklanması gerektiğini söylüyor: ”Terörle mücadele masum Afgan sivillerin evlerinde, masum çocuk ve kadınları bombalamakla yapılamaz. Terörle savaş terörist yuvalarında, sığınaklarında, eğitim kamplarında ve Afganistan dışında yürütülmeli. Bunun ne kadar doğru olduğu kanıtlandı.”

Pakistan Bin Ladin’in yerinin belirlenmesinde yardımcı olduysa Amerika’yla arasındaki gerginlik yumuşayabilirdi.

Amerika ve Pakistan, son zamanlarda CIA’in insansız uçaklarıyla militanlara saldırması konusunda anlaşmazlık içindeydi.

Ancak Bin Ladin’in öldürülmesi Washington’un, Pakistan’ın teröristleri beslediği şüphelerini daha da güçlendirebilir.

Pakistan, Bin Ladin ve diğer teröristlerin topraklarında saklandığı iddialarını çok uzun zamandır reddediyor. Ancak bin Ladin’in Pakistan’da öldürülmesi bu savunmanın ne kadar zayıf olduğunu gösterdi.


XS
SM
MD
LG