Erişilebilirlik

Pakistan Amerika'ya Direniyor


Lahor'da Amerika karşıtı gösteri
Lahor'da Amerika karşıtı gösteri

Pakistanlı yetkililer, Amerika’nın suçlamalarını reddederek dış baskılar altında el-Kaide ile bağlantılı Afgan Hakkani örgütüne karşı operasyona girişmeyeceklerini bildirdi.

Başbakan Yusuf Rıza Gilani İslamabad’da düzenlenen siyasi liderler ve üst düzey komutanların katıldığı toplantıda Pakistan’a daha fazla önlem alması için baskı yapılamayacağını söyledi. Gilani, Pakistan’ın terörle mücadeledeki başarıları ve özverileri gözönüne alındığında Amerika’nın suçlamalarının “şaşırtıcı” olduğunu savundu.

ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Mike Mullen, Pakistan’ı, Afganistan’daki Amerikan hedeflerine yapılan militan saldırılarını desteklemekle suçlamıştı.

Amiral Mullen, geçen hafta Senato’da yapılan bir oturumda, Pakistan askeri istihbarat örgütünden destek gören Hakkani örgütünün Kabil’deki Amerikan Büyükelçiliği’ne girişilen saldırıyı planlayıp gerçekleştirdiğini önesürmüştü. Mullen, Hakkani örgütünün 10 Eylül’de bomba yüklü bir kamyonla bir NATO üssüne düzenlenen ve 77 Amerikan askerinin yaralanmasına neden olan saldırının da sorumlusu olduğunu söylemişti.

İslamabad’daki toplantıya katılan Pakistan İstihbarat Örgütü başkanı Tümgeneral Ahmed Şuca Paşa, örgütün ne terörizm ihraç ettiğini ne de Hakkani grubunu desteklediğini bildirdi. Amerika’nın terörle mücadele adına Pakistan topraklarında operasyon düzenlemesinin kabul edilemeyeceğini belirten yetkili, yine de Amerika-Pakistan ilişkilerinin çökme noktasına ulaşmasına izin vermeyeceklerini vurguladı.

Pakistanlı komutanlar, Pakistan ordusunun birliklerinin çoğunu ülkenin diğer bölgelerindeki İslamcı militanlarla savaşa ayırdığını, şu sırada Kuzey Veziristan’da üslenen Hakkani örgütüne karşı operasyon düzenleyecek durumda olmadığını savunuyor.

XS
SM
MD
LG