Erişilebilirlik

Pakistan-Amerika Ortaklığı Tehlikede


Pakistan-Amerika Ortaklığı Tehlikede
Pakistan-Amerika Ortaklığı Tehlikede

Uluslararası teröre karşı Amerika- Pakistan ortaklığı büyük önem taşıyor. Ancak uzmanlar Pakistan’daki Amerikan karşıtı duyguların artması nedeniyle, bu ortaklığın tehlikede olduğunu düşünüyor. Amerika Pakistan’a yaptığı ekonomik ve askeri yardımı arttırırken birçok Pakistanlı Washington’la işbirliği yapılmasına karşı çıkıyor.

Uzmanlara göre, Pakistan’ın aşiret bölgelerinde yapılan Amerikan hava saldırıları, etkisiz Amerikan yardım program ve Amerika’nın darbeci generallere verdiği destek Pakistan’da Amerikan karşıtlığının artmasında etkili oldu.

Uzmanlara göre, Amerika’nın özellikle darbeci generallere verdiği destek bu karşıtlığın temelini oluşturuyor.

Birçok Pakistanlı, Amerika’nın Pakistan ordusunu kendi emelleri doğrultusunda kullandığına inanıyor.

Bir başka görüş de Amerika’nın Pakistan ordusunu memnun etmek için özel çaba harcadığı yönünde. Bunun nedeni, Pakistan ordusunun Sovyet kuvvetleri Afganistan’dan çekildikten sonra önemini yitirmiş olması.

Amerika’nın Pakistan eski büyükelçisi Wendy Chamberlin’e göre, Amerikan karşıtlığı, 1979 yılında Washihgton’un Devlet Başkanı General Ziya ül Hak’ı desteklemesiyle başladı.

Ziya hükümeti devirdi ve halkın çok sevdiği Cumhurbaşkanı Zülfikar Ali Butto’yu idam ettirdi. Körfez’den Vahabileri getirterek İran’dan gelebilecek Şii ayaklanmaları bastırmayı amaçladı.

Ulusal demokrasi Vakfı adlı düşünce kuruluşundan Zahid İbrahim, bundan 20 yıl sonra Amerika’nın general Pervez Müşerref’i desteklemesinin acı hatıraları canlandırdığını söylüyor.

Özellikle son dönemlerde Müşerref popularitesini kaybetti. Bu Pakistanlılar’ın Amerika’ya bakışını değiştirdi.

İbrahim’e göre, Amerika’yla ilgili komplo teorileri arttı.

Amerika’nın Pakistan’ın nükleer programının güvenliğiyle ilgili haklı kaygıları var. Bu durum Amerika’nın Pakistan’ın nükleer programını durdurmaya çalıştığı yolunda teorilere yol açıyor.

Johns Hopkins Üniversitesi’nden Ayşe Sıdıka’ya göre Pakistan hükümetleri bu teorileri halkı korkutmak ve birleştirmek için kullanıyor.

Canavarlar yaratarak halk korku duygusu etrafında birleştirilmek isteniyor. Maalesef günümüzde içte ve dışta en çok prim yapan şey ulusal güvenlik konusu.

Sıdıka Pakistan’ın başka bir söyleme ihtiyacı olduğu görüşünde.

Demokrasiden, insan haklarından bahseden bir söylem yaratılması son derece önemli.

Bir başka konu da Amerikan yardımının gerekli kişilere ulaşamaması.

Washington’daki Ortadoğu Enstitüsü Başkanı olan Büyükelçi Chamberlin Amerikan yardımının doğrudan

Ancak böylelikle Pakistan’da Amerika’ya güven ortamı yaratılabilir.

Uzmanlar Pakistan’ın gelişen elektronik medya ortamının halkın görüşlerini etkilediğini söylüyor.

2005 yılında Amerikan helikopterlerinin Pakistan’daki deprem bölgelerine yardım dağıttığını gösteren medya şimdi sivillerin öldüğü hava saldırılarına geniş yer veriyor.

XS
SM
MD
LG