Erişilebilirlik

Özgürlük Evi’nden Demokrasi Eleştirisi


İnsan hakları örgütü Freedom House, yıllık raporunda Türkiye’ye ciddi eleştiriler yöneltti. Örgütün son raporunda Türkiye’de sansür uygulandığı, yargı bağımsızlığına müdahale edildiği, özgürlüklerin kısıtlandığı ve kadın karşıtı söylemlerin arttığına dikkat çekildi

Freedom House (Özgürlük Evi) tüm dünyada özgürlük ve demokrasinin ciddi bir gerileme sürecine girdiği görüşünü savundu. Örgüt, 2014 yılını değerlendirdiği son raporunda dünyanın, demokrasi ideallerine dayalı uluslararası bir sistem oluşturmaktan şu anda son çeyrek yüzyıldır hiç olmadığı kadar uzak olduğu görüşünü savundu. Özgürlük Evi, raporunda tüm dünyada demokrasi açısından kazanımdan çok kayıp olduğuna dikkat çekti.

Rapora göre demokrasi standartlarında gerileme görülen ekonomik ve bölgesel öneme sahip ülkelerin sayısında ciddi bir artış var. Rusya, Venezuela, Mısır, Tayland, Nijerya, Azerbaycan, Macaristan ve Türkiye’de ifade özgürlüğünün İnternet kısıtlamalarıyla ihlal edildiği, eğitim, iş ve seyahat gibi alanlarda bireylerin kendi kararlarını vermelerinin engellendiği belirtiliyor.

Türkiye’nin karnesi

Raporun Türkiye’ye ayrılan kısmında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın demokratik çoğulculuğa karşı son derece sert bir mücadele yürüttüğü yazılı. Türkiye’de bağımsız medyanın baskı altına alındığını belirten örgüt, gazetecilerin sansürlendiğinin altını çiziyor. Raporda ayrıca Türkiye’de eğitim müfredatında yapılan bazı değişikliklerle özgürlüklerin kısıtlama altına alındığı yazılı. Türkiye, Özgürlük Evi tarafından ‘kısmen özgür ülke’ olarak nitelendiriliyor. 1 puanın en iyi, 7 puanınsa en kötü duruma işaret ettiği cetvelde Türkiye’nin özgürlük notu, 3,5. Yine aynı ölçekte Türkiye’nin insan hakları notu 4, siyasi haklar notuysa 3.

Raporda, Türkiye’de anayasal olarak yargının bağımsız olduğu, ancak hükümetin atamalar ve terfilerle yargıçları etkilediği bildiriliyor. Örgüt ayrıca kadın-erkek eşitliğinin anayasada güvence altına alındığını, ancak uygulamada hükümetin kadın karşıtlığını ve cinsiyet ayrımcılığını körükleyen bir söylem kullandığına, işgücünde yer alan kadın sayısının az olduğuna ve aile içi şiddetin arttığına işaret ediyor.

Demokratik özgürlükler sıralamasında Suriye’yi son basamağa yerleştiren Özgürlük Evi’ne göre bu konudaki tek istisna Tunus. Raporda, Tunus’un 2014’te, ‘özgürlük’ statüsü elde etmesine dikkat çekiliyor.

Freedom House'un yıllık raporu: https://www.freedomhouse.org/report/freedom-world/freedom-world-2015

Raporda Türkiye: https://www.freedomhouse.org/report/freedom-world/2015/turkey

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG