Erişilebilirlik

Özgürlük Evi’nden Demokrasi Raporu


Freedom House Report 2015
Freedom House Report 2015

Demokratik hakları savunan Özgürlük Evi (Freedom House) Avrupa genelinde özgürlüklerin giderek daha otoriter hükümetler tarafından kısıtlanmaya başlandığını öne sürdü

Washington merkezli Özgürlük Evi, bugün yayınladığı raporunda Orta Avrupa ve Avrasya’dan 29 ülkeyi demokratik ilkeler açısından değerlendirdi. Bu yılki raporda birçok ülkenin demokrasi notu düşürüldü.

Proje müdürü Sylvana Habdank-Kolaczkowska, “Avrasya’daki otoriter rejimler kendi vatandaşlarına, demokrasiye doğru atılacak adımların ülkeyi, Ukrayna’da olduğu gibi sadece kaos, vahşet ve fakirliğe götüreceğini söylüyor” dedi.

Uzman, buna karşı önlemlerin alınması için de, Avrupa Birliği ve müttefiklerinin Avrupa'da demokrasi standartlarını korumak için daha fazla çaba sarf etmesi gerektiğini söyledi.

Özgürlük Evi, Rusya’nın son on sene içinde en büyük düşüşü 2014’de yaşadığını bildirdi. Bu düşüşün ana nedenlerinin de Rusya hükümetinin muhalif sesleri susturmaya ve Ukrayna’yı istikrarsızlaştırmaya çalışması olduğunu söyledi.

Karadağ ve Sırbistan dahil olmak üzere 7 Balkan ülkesinin dördünde, özellikle medya bağımsızlığına yönelik tehditlerin artmasıyla, demokrasi düşüşleri kaydedildi.

Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinden sadece Çek Cumhuriyeti’nin demokrasi raporunda artış oldu. 2013’te yaşanan siyasi skandallar ve istikrarsızlık sonrası, Çek Cumhuriyeti demokratikleşme yolunda ilerleme kaydetti.

Özgürlük Evi, Belarus, Türkmenistan ve özellikle en kötü nota sahip Özbekistan’da durumun ciddiyetine dikkati çekti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG