Erişilebilirlik

'Özgürce Görevini Yapan Medyaya Baskıdan Rahatsızız'


Jennifer Psaki
Jennifer Psaki
Amerika Dışişleri Bakanlığı Türkiye’de özgürce görevini yapan medya kuruluşlarına baskı yapılmasından rahatsız olduklarını açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jennifer Psaki, Türkiye’de Gezi Parkı olaylarını yakından izlediklerini, gerginliği düşürme çabalarını memnunlukla karşıladıklarını, referandum önerisi gibi çabaları teşvik ettiklerini söyledi. Psaki ayrıca taraflara itidal ve şiddetten kaçınma çağrısı yaptı.

Bununla birlikte sözcü, “Şunu da eklememe izin verin: Özgür basın olarak normal görevlerini yerine getirdikleri için medya kuruluşlarına uygulanan her türlü baskıdan rahatsızız. Son birkaç gündür bunlara tanık oluyoruz” şeklinde konuştu.

Psaki açıklamasına gerekçe olarak örnek vermedi. Bununla birlikte Gezi Parkı’na Salı günkü polis müdahalesini Amerika’daki kanalı da dahil saatlerce canlı yayında gösteren CNN televizyonu, olayları anı anına duyuran BBC televizyonu ve Reuters haber ajansı gibi yabancı basın kuruluşları devletin protestolarına hedef olmuş, olayları izleyen iki Kanadalı gazeteci de gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılmıştı. Son olarak dün Radyo Televizyon Üst Kurulu, Gezi Parkı protestolarına daha geniş yer veren, aralarında Halk TV ve Ulusal Kanal gibi muhalefete yakın televizyonları “halkı şiddete teşvik ettiği” gerekçesiyle para cezasına çarptırdı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Jen Psaki, Türkiye’nin “medya ve basın özgürlüğüne” saygı göstermesinin ve bunlarla çelişecek adımlar atmamasının önemli olduğunu belirtti.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG