Erişilebilirlik

ÖSO Dabık'ı Ele Geçirdi Yeni Hedef Bab


Türkiye'nin desteklediği Suriyeli muhalefet güçleri, sembolik öneme sahip Dabık köyünü IŞİD'den geri aldı.

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) bünyesindeki Hamza Tugayı adlı grubun bir komutanı tarafından yapılan açıklamada, IŞİD militanlarının Suriye'nin kuzeyindeki köyü savunmada "asgari" direniş gösterdiği ve güneyde IŞİD'in elindeki daha büyük bir yerleşim birimi olan el-Bab'a doğru çekildiği bildirildi.

Saif Ebu Bekir, Türk ordusunun tank ve topçu desteğini alan 2 bin civarında muhalefet savaşçısının Dabık'in içine doğru ilerlediğini, IŞİD militanlarının kente yoğun sayıda mayın döşediğini belirtti.

Çavuşoğlu: Hedef Bab'a kadar giderek bölgeyi DEAŞ'tan temizlemek

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Dabık'ın Özgür Suriye Ordusu tarafından ele geçirildiğini teyit etti. Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayed Al Nahyan birlikte düzenlediği basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, Fırat Kalkanı Harekatı'nın hedefinin Halep kırsalındaki Bab kentini IŞİD'in elinden almak olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, "Bizim Suriye'de görmek istediğimiz tablo bu. Suriye'nin DEAŞ terör örgütünden temizlenmesi, zalim bir rejimden kurtulup ülkenin tekrar huzura kavuşması. Dabık bölgesi tamamen şu anda muhaliflerin eline geçti. Bölgede birçok köyler var ama buralara yönelik de ılımlı muhalefet ilerliyor. Hedef El Bab'a kadar giderek, Münbiç bölgesini tamamen DEAŞ terör örgütünden kurtarmak" ifadelerini kullandı.

Tarık Sülo Cevizci: 'Dabık’ın alındığını teyit etmek için yarını beklemek gerekir'

Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtlayan Suriye Türkmen Milli Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tarık Sülo Cevizci de Türkiye'nin bir sonraki hedefi olan Dabık operasyonunun başlamasının zaman alacağını söyledi.

Cevizci, "Bizim (Türkiye'nin) koridorumuz yaklaşık 20 km derinliğe ulaştı. Bir sonraki aşama Bab olacaktır. Bu yakın bir zamanda yapılır mı? Bu siyasi arenadaki gelişmelere bağlı. Ancak şu anda bu harekat tehlikeli. Türkiye sınırından uzaklaştıkça bölgenin yapısı gereği operasyon yürütme kabiliyeti zorlaşıyor. Orada lojistik nedenlerle de zorlanma olur. Dabık’tan ertesi gün Bab’a gidilecek denemez. Ama Rusya’yla Fırat Kalkanı Harekatı öncesi sınır derinliğini 35 kilometreye çıkaracak bir anlaşma yapılmış olduğunu ve Türkiye’nin bir vadede Bab’a ineceğini düşünüyorum” dedi.

Fikri Işık'a göre, Dabık'ı da kaybeden IŞİD'in Türkiye'ye roketli saldırı gerçekleştirmesi çok zor

Bugün Kocaeli’de konuşan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık da, Dabık’a girildiğini açıkladı.

Türkiye'nin Azez-Cerablus hattındaki 90 kilometre uzunluğundaki bölgede 20 kilometre derinliğe kadar inerek bu araziyi IŞİD'den temizlediğini söyleyen Milli Savunma Bakanı, bundan böyle IŞİD’in Suriye topraklarından Gaziantep ve Kilis’e roket saldırısı gerçekleştirmesinin çok kolay olmayacağını ifade etti.

TSK: Arşak ve Dabık’taki IŞİD hedeflerine 8 hava harekatı yapıldı

Türk Silahlı Kuvvetleri’nden yapılan açıklamada Dabık’ın ÖSO güçleri tarafından ele geçirildiği teyit edilmese de Fırat Kalkanı Harekatı’nın 54. gününde Türk Hava Kuvvetleri’nin Arşak ve Dabık’taki IŞİD kuvvetlerine karşı 8 hava harekatı gerçekleştirdiği belirtildi.

Açıklamada, “Hava Kuvvetleri Komutanlığınca düzenlenen harekatla Arşak ve Dabık’ta bulunan 6 hedefe 6 bomba atıldı, terör örgütüne ait 2 savunma mevzisi, 3 komuta kontrol mevzisi ve bir verici anten imha edildi. Koalisyon güçleri ise Arşak ve Dabık'ta tespit edilen terör örgütüne ait hedeflere 8 hava harekatı düzenlendi. Harekatlarda 7 terörist etkisiz hale getirildi, 2 savunma mevzisi imha edildi” dendi.

Carter'dan Türkiye'ye teşekkür

Öte yandan ABD Savunma Bakanı Ashton Carter yaptığı yazılı açıklamada, "Suriyeli muhalefet güçlerinin, müttefikimiz Türkiye ve uluslararası koalisyonumuzun güçlü desteğinin yardımıyla Suriye'nin Dabık köyünü IŞİD'in kontrolünden kurtardığı haberlerinden memnuniyet duyuyorum" ifadesini kullandı.

Bu gelişmenin, bu "barbar örgüte" karşı yeni askeri bir başarının ötesinde bir anlam ifade ettiğini belirten Carter, Dabık'ın IŞİD açısından sembolik öneme sahip olduğuna işaret etti.

Carter, IŞİD'in Dabık'ta tarifi mümkün olmayan katliamlar yaptığına, İngilizce yayın yapan dergisine bu köyün ismini verdiğine ve burasının sözde hilafet için son savaş olacağını iddia ettiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"(Dabık'ın) Kurtarılması IŞİD'i kalıcı yenilgiye uğratma çabasına Suriye'de yeni bir ivme kazandırdı. Dabık'ın özgürleştirilmesi için savaşan Suriyelileri tekrar kutluyor ve bu operasyon sırasındaki yakın koordinasyonu için müttefikimiz Türkiye'ye teşekkür ediyorum."

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG