Erişilebilirlik

Özdemir: 'AB Üyelik Sürecindeki Gelişmeler Kaygı Verici'


Son günlerde Alman medyasında çıkan Türkiye ile ilgili haber ve yorumların büyük bölümü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kürtaj konusundaki son çıkışı ile başlayan tartışmaya yoğunlaştı. Yazılarda Başbakan Erdoğan’ın kürtajı ‘cinayet’ olarak nitelemesi ve kürtajı yasaklamayı amaçladığı vurgulanırken, Türkiye’deki yoğun tepkilere de yer verildi. Yorumlarda özellikle yasağın kürtajın yasadışı ve sağlıksız biçimde gizlice yapılmasına neden olacağı belirtilirken, Başbakan Erdoğan’ın siyasi çizgisinin giderek muhafazakarlaştığı da öne sürüldü.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:09 0:00
Linki indirmek için


Almanya’nın en çok okunan gazetelerinden Frankfurter Rundschau konuyla ilgili yorumunda, kürtaj tartışmasının arkasında bir strateji bulunduğunu, Başbakan Erdoğan’ın rotasını Arap ülkelerine çevirerek, muhafazakar mesajlarıyla bu ülkelere model olmayı ve aynı zamanda Türk toplumunu da yeniden yapılandırmayı hedeflediğini belirtti. Türkiye’deki son gelişmeleri eleştiren bir siyasetçi ise Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir. Özdemir’in İstanbul’da katıldığı bir toplantıda AKP'yi sert bir dille eleştirip, gazetecilerin tutuklanmasını kabul edilemez bir durum olarak tanımlaması Almanya’da da yankı buldu.

Cem Özdemir, Amerika’nın Sesi Türkçe Yayın Bölümü’ne yaptığı açıklamada, Türkiye'de AKP’nin 2002 ve 2007 seçimleri sonrasındaki iktidarıyla birlikte oluşan değişim havasının kalmadığını ve özellikle AB üyelik süreci konusundaki gelişmelerin kaygı verici olduğunu söyledi.

Basın özgürlüğü ve demokratik reformlar konusunda son zamanlarda yaşananların Türkiye'nin reform sürecinden uzaklaştığını gösterdiğini savunan Cem Özdemir, Başbakan Erdoğan’ın politikalarıyla hatalı bir strateji izlediğini açıkladı. Türkiye'nin içinde bulunduğu sorunlarla bölge ülkelerine demokrasi açısından örnek olmasının artık güç olduğunu savunan Cem Özdemir, ülkenin inandırıcılığını yitirdiği görüşünde.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG