Erişilebilirlik

‘Özbekistan’da İç ve Dış Siyaset Değişmez’


‘Özbekistan’da İç ve Dış Siyaset Değişmez’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:11:53 0:00

Özbekistan’da Cumhurbaşkanlığı seçimi 4 Aralık’ta. En güçlü adaylar kimler ve kimin kazanması bekleniyor? Amerika’nın Sesi Özbekçe Yayın Bölümü Müdürü Cevdet Seyhan bu konuda şu yanıtı verdi:

“En güçlü aday başbakan ancak şunu söylemek gerekiyor anayasaya göre, cumhurbaşkanı öldükten veya görev süresi tamamlandıktan sonra senato başkanının bu görevi alması gerekiyordu geçici cumhurbaşkanı olarak ancak senatonun birinci toplantısında başkan bu görev için başbakanı aday gösterdi ve meclis üç ay için başbakanı cumhurbaşakanlığına vekalet etmek üzere görevlendirdi. 4 Aralık’taki seçim için aday belirleme süreci devam ediyor ay sonuna kadar. Şu anda dört parti var ve bu dört partinin başkanları aday olacak. Bunlar arasında elbette başbakan ve geçici cumhurbaşkanı Mirzayef cumhurbaşkanlığı için bir numaralı aday. Zaten meclisteki oylamada da diğer üç partinin genel başkanları Mirzayef’e destek vermişti, bu da gösteriyor ki Mirzayef seçimin de en güçlü adayı.”

Peki yeni cumhurbaşkanının İslam Kerimof’tan farklı bir lider olabilir mi? Yani Özbekistan’da iç ve dış siyasette değişiklik bekleniyor mu? Cevdet Seyhan bu konuda değişikilik olacağını tahmin etmiyor:

“Maalesef Özbekistan siyasetinde partiler arasında büyük bir fark yok. İsimleri farklı fakat yönetim kadrolarında fark olduğu söylenemez. Çünkü bunlar Kerimof’un emriyle açılmış olan ve cumhurbaşkanını desetekleyen partiler. Bu da Özbekistan’daki kapalı siyasetin bir sonucu. Maalesef bu 25 seneden beri devam ediyor. Hiçbir şeyin değişmesini beklemiyoruz.”

Özbekistan’ın önündeki en büyük sorunlar neler? Yeni Cumhurbaşkanını hangi sorunlar bekliyor? Özbekistan’ın Amerika’yla ilişkileri değişir mi? Amerika’da başkan adayları Hillary Clinton’la Donald Trump’tan hangisi seçimi kazanırsa, Özbekistan politikaları ne olur?

Cevdet Seyhan’ın bu konudaki tahminlerini videomuzdan izleyebilirsiniz.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG