Erişilebilirlik

Özbek Gazeteci Babayev’in Duruşması Pazartesi Gününe Ertelendi


Özbek Gazeteci Babayev’in Duruşması Pazartesi Gününe Ertelendi
Özbek Gazeteci Babayev’in Duruşması Pazartesi Gününe Ertelendi

Geçen hafta tutuklanan Özbek gazeteci Abdülmalik Babayev, bugün ilk kez mahkemeye çıkarıldı. Beş yıldır Amerika'nın Sesi Özbekçe Yayın Bölümü için çalışan Babayev, hükümete haraket etmek, ülkeye kaçak giriş-çıkış yapmak ve ulusal güvenliği tehditle suçlanıyor.

Taşkent’teki mahkeme, bugünkü ilk oturumdan sonra duruşmayı Pazartesi gününe erteledi. Babayev hakkındaki suçlamaları reddediyor.

Amerika, Babayev aleyhindeki iddiaların Amerika’nın Sesi Radyosu’na geçtiği haberlerden kaynaklandığına dikkati çekiyor ve suçlamaların siyasi olduğuna inanıyor.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, kaygıların Özbek hükümetine iletildiğini ve duruşmanın yakından izleneceğini açıklamıştı. Suçlu bulunması halinde Babayev’in sekiz yıl hapse mahkum olması mümkün.

Uluslararası insan hakları örgütleri ve basın kuruluşlarına göre basın özgürlüğünü en çok ihlal eden ülkelerin başında Özbekistan geliyor.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Örgütü (AGİT) bir süre önce, Özbek gazetecilerin sürekli olarak taciz edilmesinden kaygı duyduğunu açıklamıştı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü de, Babayev’i, ülkesinde sesini duyurabilen ender gazetecilerden biri olarak nitelemiş ve kendisine yapılanların “utanç verici” olduğunu bildirmişti.;

XS
SM
MD
LG