Erişilebilirlik

Özbek Cumhurbaşkanının Kızı Gözden Düştü


Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov’un kızı Gülnara Kerimova yakın zamana kadar göz alıcı yaşam tarzıyla tanınıyor ve İslam Kerimov’un veliahtı olarak görülüyordu. Ancak son zamanlarda Kerimova’nın faaliyetleri sorgulanıyor ve soruşturuluyor.

Özbek yetkililer geçtiğimiz günlerde 41 yaşındaki Gülnara Kerimova’nın kurduğu Fund Forum adlı vakfı kapattı. Vakfın kapsamında Kerimova’yla ilgili gelişmeleri gündeme getiren bir dizi televizyon kanalı ve radyo istasyonu da bulunuyordu. Özbekistan’dan gelen haberlere göre ülkenin korkulan gizli servisi SNB, Fund Forum’un banka hesaplarını dondurdu ve çalışanlarını sorguya aldı. Ekim başında Kerimova’nın Fergana’da büyük yatırımlara sahip olan kuzeni Akbaralı Abdülayev zimmetine para geçirmek, vergi kaçırmak ve rüşvet suçlamalarıyla tutuklandı.

31 Ekim’de ise Kerimova’nın medya ilişkileri danışmanı Firdevs Abdülhalikov tutuklandı ve kurduğu Semerkant TV de yayından kaldırıldı. Abdülhalikov uzun yıllar Özbek devletine hizmet etmiş ve devletin medya üzerinde tam kontrol sağlaması için düzenlenen kampanyayı yönetmişti. Abdülhalikov, yayıncıların yurtdışı medya kuruluşlarıyla işbirliği yapmadan önce devletten izin alması kuralını getirmişti. Bu kural nedeniyle Özbekistan’daki yayın organları, 2005’in Mayıs ayında Andican’da meydana gelen gösterilerde güvenlik kuvvetlerinin silahsız yüzlerce göstericiyi öldürmesinin ardından Amerika’nın Sesi Özbek Servisi ile ilişkilerini 2006 yılına kadar kesmek zorunda kalmıştı.

Son aylarda Gülnara Kerimova 75 yaşındaki babasının yerine geçme mücadelesini halka yansıtmaya başlamıştı. Kerimova Twitter’ı kullanarak ülkede kendisine ve taraftarlarına karşı başlatılan sindirme kampanyasını halkla paylaşıyordu. Kerimova kendini devirmek isteyenler arasında SNB’nin Başkanı Rüstem İnoyatov ve Maliya Bakanı Rüstem Azimov olduğunu söylüyordu.

Gülnara Kerimova’nın genel ilgi alanları olan moda, pop müzik ve mücevher gibi konuları bir kenara bırakarak sertliğiyle tanınan rejimle ilgili paylaşımlarda bulunması Twitter’da büyük ilgi çekti. Kerimova bir tweetinde birilerinin kendisini zehirlemeye çalıştığını öne sürdü. Bir başkasında ise babasını Stalin’le karşılaştırdı.

Bugüne kadar moda tasarımcılığından pop müzik yıldızlığına, diplomatlıktan iş kadınlığına kadar farklı yüzleri görülen Gülnara Kerimova Temmuz ayına kadar Özbekistan’ın Birleşmiş Milletler daimi temsilciliğini yapıyordu. Bu konum ona diplomatik dokunulmazlık sağlıyordu. Ancak Kerimova para aklama ve yolsuzluk suçlamalarıyla bu görevden alındı. Suçlamalar İsveç, İsviçre, Fransa ve Letonya’da soruşturma başlatılmasına neden olurken Kerimova’nın 4 iş ortağı tutuklandı.

Gülnara Kerimova’ya karşı devam eden kampanya devlet kontrolundaki medyada yer almadı. Ancak Amerika’nın Sesi’nin ülkede ulaştığı kaynaklar, sürecin halk tarafından Twitter’da ilgiyle izlendiğini bildirdi.

Geçtiğimiz ay Kerimov’un küçük kızı Lola, ablasıyla 12 yıldır konuşmadığını açıkladı. Gülnara Kerimova ise cevap olarak kızkardeşi Lola’yı ve anneleri Tatyana Kerimova’yı büyücülükle suçladı.

İslam Kerimov bugüne dek ailesi içindeki anlaşmazlıkla ilgili yorum yapmazken hükümet içindeki kaynaklardan gelen haberler Kerimov’un ilerlemiş yaşına rağmen ülkenin kontrolunu elinde tuttuğunu belirtiyor. Bu nedenle Gülnara Kerimova’ya karşı başlatılan soruşturma emrini, kızının şöhret merakından ve aile ilişkilerini halkla paylaşmasından rahatsızlık duyan İslam Kerimov’un vermiş olabileceği söyleniyor.

Uzmanlar Kerimov’un kızına karşı başlattığı kampanyanın parçası olarak, isimleri yolsuzlukla ünlenen kişileri devletten temizleyerek azalan popülaritesini yeniden kazanmaya çalışabileceğini söylüyor. Uzmanlara göre, Kerimov’un Özbekistan anayasasının izin verdiği süreden çok daha uzun süredir devlet başkanı olması ise Özbekistan’da çok daha uzun geçmişi olan bir sorun olarak niteleniyor.

STÜDYO VOA

BM Genel Kurulu’ndan Filistin’le ilgili olumlu karar – 10 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG