Erişilebilirlik

Otomotiv Teknolojisiyle İlgili Son Gelişmeler


Otomotiv Teknolojisiyle İlgili Son Gelişmeler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

Kendi kendini süren otonom araçların güvenli olup-olmadığına ilişkin kaygılar giderek yaygınlaşıyor. Ancak otomotiv devleri yeni teknolojiler geliştirmek için adeta birbiriyle yarışıyor. Şirketler arasında “Eğer ivme kaybedersek rakiplerimiz bizi ezer geçer” düşüncesi hakim.

Genç neslin kafasını ‘İnternet, akıllı telefon, GPS olmadan nasıl yaşıyorduk?‘ sorusu kurcalıyor.

Bu gençlerin torunları ise ‘anneannem ve dedem arabalarını kendileri sürmekle nasıl uğraşıyordu?’ diye soracak kuşkusuz.

Johannes Kindler, ”7 ila 10 yıl içinde otomobillerin en az yüzde 40’i sürücüsüz olacak. Sürücüsüz araçlar gençler, ama özellikle de yaşlılar için harika bir fırsat,” şeklinde konuşuyor.

Birçok lüks otomobil üreticisi, otonom özellikleri araçlarında kullanmaya başladı bile. Ancak bu araçlarda sürücülerin dikkati yoldan ayırmaması gerekiyor.

Bu teknoloji yakında sıradan araçlarda da görülmeye başlanacak.

Jim Holder, ”Otonom özellikleri önümüzdeki yıl görmeye başlayacağız. Örneğin sürücü elini direksiyondan 30 saniyeliğine çekebilir ve araç, otoyolda kendi kendini sürebilir” diyor.

Daha zor olan bir sonraki aşama ise birbirleriyle ve trafik ışıkları gibi yol altyapısıyla iletişim kurabilen araçlar üretmek. Bu teknoloji sayesinde trafik sıkışıklıklarından, az hasarlı trafik kazalarından ve sürücü dikkatinin dağılması tehlikesinden kurtulmak mümkün.

Google gibi bazı şirketlerde daha ileriye bakıyor.

Holder, ”10 ila 15 yıl içinde rahat rahat oturup otomobilin tüm işi yaptığını göreceğiz” şeklinde konuşuyor.

nuTonomy adlı şirket, 2018‘de Singapur’da robot taksileri hizmete sokmaya hazırlanıyor. Google ise direksiyonsuz bir araç üzerinde çalışıyor. Bu teknoloji hayata geçirildiğinde otomobil sahibi olmanın anlamı da değişecek.

Ancak bir soru hala yanıt bulmuş değil: yapay zeka teknolojisi sanal saldırılardan korunabilecek mi? Robotlar yollara çıkmadan önce tüketicilerin hacker’ların bu araçlara müdahale edemeyeceğinden emin olması şart.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG