Erişilebilirlik

Osmanlı Ocakları İddiaları Yalanladı


Osmanlı Ocakları Derneği Türkiye Genel Başkanı Hayrullah Beyazıt
Osmanlı Ocakları Derneği Türkiye Genel Başkanı Hayrullah Beyazıt

Türkiye’deki Kürt siyasi hareketince “paramiliter güç oluşturulması” suçlamalarına hedef olan Osmanlı Ocakları Derneği, yasadışı faaliyette bulundukları iddialarını yalanladı. Dernek yetkilileri benzeri isimler kullanılarak art niyetli kişilerce taklit organizasyonlar kurulduğunu savundu.

Son olarak Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, Türkiye’de paramiliter yapılanmaya gidildiğini belirterek, bunun içerisinde Osmanlı Ocakları’nın da yer aldığını öne sürmüştü. Bunun yanı sıra Osmanlı Ocakları, geçmişte IŞİD sempatizanları örgütlenmesi gibi iddialarla da gündeme getirilmişti.

Osmanlı Ocakları Derneği Kurucu ve Uluslararası Başkanı Kadir Canpolat ile Türkiye Genel Başkanı Hayrullah Beyazıt, iktidar partisi AKP’ye yakınlıkları ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ilişkileri çerçevesindeki iddialara ilişkin Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtladı.

Osmanlı Ocakları Derneği Kurucu ve Uluslararası Başkanı Kadir Canpolat
Osmanlı Ocakları Derneği Kurucu ve Uluslararası Başkanı Kadir Canpolat

İlk olarak 2005 yılında Osmanlı Ocakları isimli aylık dergi yayınıyla yola çıktıklarını kaydeden Canpolat, “Toplumumuzda, ülkemizde insanların birbirlerini öteki görmesiyle, Türk, Alevi, Sünni gibi ayrımlara gittiğini görmemizle birlikte Osmanlı medeniyetindeki gibi yeniden silahsız, kavgasız yaşayabilmek için 2009 yılında Osmanlı Ocakları Derneği’ni kurdum” sözleriyle kuruluş sürecini anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilişkileri için de “Kendisini Osmanlı medeniyetine katkı sunan lider” olarak gördüklerini belirten Canpolat, “Osmanlı medeniyeti kıymetli cumhurbaşkanımızın dikkatinde. Bizim derneğimiz de Osmanlı medeniyetini yaşatmak için kurulduğundan böylesi bir liderimizin izinden gitmekteyiz. Özel bir ilişkiye veya himaye kesinlikle söz konusu değildir” açıklaması yaptı.

Osmanlı Ocakları Derneği Kurucu ve Uluslararası Başkanı Kadir Canpolat
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Son birkaç yıldır Osmanlı Ocakları’nın ülke genelinde yaygınlaşma göstermesiyle birlikte gençlere askeri eğitim verilmesi ve paramiliter güce dönüşmesi iddiasını sorduğumuz Canpolat, “Osmanlı medeniyetinde paramiliter güç, yıkmak, dökmek veya kavgayı dahi barındırmayan bir medeniyettir. Kaldı ki paramiliter diyebilecek elde herhangi bir belge, bulgu, söylem bulunmadan isnat edilen bütün suçlamalar asılsızdır” diye konuştu. Kendilerine olumsuz yöneltilen iddiaları bildiklerini de kaydeden Canpolat, Osmanlı Ocakları’na üye veya olacaklara da seslenerek, “Osmanlı torunları olarak ilim, Çin’de de olsa gidip alın diyen peygamber izinde olduklarını” yaklaşımını savundu. Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethettiğinde yerel halka özgürlükler tanıdığını anlatan Canpolat, tüm üyelerden örnek tutum ve davranışlar içerisinde olmalarını istediğini söyledi. Herhangi bir siyasi gruptaki radikal yapı olmadıklarını da savunan Canpolat, kendilerine iftira atıldığını da ve bunun “Erdoğan düşmanlığıyla uydurulduğunu” öne sürdü.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:26:54 0:00
Linki indirmek için

Türkiye’de iç çatışma olabilir mi?

Osmanlı Ocakları Türkiye Başkanı Hayrullah Beyazıt da, 11 yıldır yürüttükleri faaliyetler nedeniyle PKK gibi örgütlenmeler tarafından asılsız iddialar ile suçlandıklarını dile getirdi. “Bizim tek gayemiz ülkemize hizmet etmek” diyen Beyazıt, geçtiğimiz günlerde ‘HDP’li milletvekilleri dokunulmazlıkları kaldırılmalı’ gerekçesiyle basın açıklaması yaptıklarını belirterek, bu nedenle HDP-DBP’nin hedefi haline geldiklerini söyledi.

Türkiye’de “kendi imkanlarıyla faaliyetler yapan bir sivil toplum örgütü” olduklarını kaydeden Beyazıt, geçmişte Türkiye’de sağ-sol çatışması yaşandığını anımsatmamız üzerine bugün böyle bir çatışma ortamına gidilmeyeceğini düşündüğünü de ifade etti.

Osmanlı Ocakları Derneği Türkiye Genel Başkanı Hayrullah Beyazıt
Osmanlı Ocakları Derneği Türkiye Genel Başkanı Hayrullah Beyazıt

Kürt siyasi hareketinde endişe yaratan paramiliter güç yapılanması konusunda Osmanlı Ocakları’nın taklit edildiğini de söyleyen Beyazıt, benzeri isimlerle 11 ayrı örgüt kurulduğunu da açıkladı. “Taklit ederken yaptığımız işin aynısını yapsalar ama niyetleri farklı. Niyetleri ortalığı karıştırmak ve menfaat elde etmek” diyen Beyazıt, ancak Osmanlı Ocakları’nın milletine, devletine faydalı olduğunu savundu. Beyazıt, taklit örgütler konusunda devlet kurumlarına gerekli tebligatlarda bulunduğunu da belirterek, Osmanlı Ocakları adı kullanılarak bir çatışma olup olmayacağı konusunda ise şunları dile getirdi:

“Bunlar tamamiyle art niyetli. Hiçbir şekilde ülkemizde hiçbir insanımızın burnunun kanamasından dahi yana değiliz. Biz kutuplaşmadan değil kardeşlikten, birlikten yanayız. Osmanlı Ocakları olarak yaptığımız Osmanlı kültür ve medeniyetini yaşama ve yaşatma düsturunu ilke edinmişiz. Biz 11 yıldır da bunu toplumumuza göstermekteyiz.”

Kadir Canpolat da, Osmanlı Ocakları’nın benzeri isimleriyle art niyetli bağış toplama gibi işler yapıldığını vurgulayarak, bundan dolayı ise “paralel yapı” olarak Fethullah Gülen bağlantılı cemaat grubunu suçladı. Canpolat, kendilerince her zaman demokratik zeminde basın açıklaması gibi eylemler yaptıklarını da vurguladı.

AKP’nin gençlik kolları ikamesi olup olmadıklarını da sorduğumuz Beyazıt, “Bizim hiçbir siyasi partiyle bağımız yok. Kendi imkanlarımızla ülkemize faydalı hizmetler yapmak gayemiz. Ülkü Ocakları’nın MHP ile, Alperen Ocakları’nın BBP ile bağlantısı var. Ama bizim siyasi bağlantımız yok. Mesela geçen gün Devlet Bahçeli’nin PKK ile ilgili açıklamalarına bizler de destek veriyoruz. Bugün iktidarda AK Parti olduğu için bizi o tarafa yakın görüyorlar” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ilişkilerini de sorduğumuz Beyazıt, “Cumhurbaşkanımızı sevmeden öte başka bir şeyimiz yok” vurgusunu verdi. Beyazıt, devletçi bir gelenekten geldikleri için de devlet büyüklerine itaat kültürüne sahip olduklarını da sözlerine ekledi.

Osmanlı Ocakları Derneği Türkiye Genel Başkanı Hayrullah Beyazıt
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:57 0:00

CHP, HDP ve MHP’ye ‘görüşmeme’ sitemi

Osmanlı Ocakları Derneği olarak CHP, HDP ve MHP liderleriyle görüşme talepleri bulunduğunu da kaydeden Kadir Canpolat ise, ancak kendilerinden randevu alamadıklarını da söyledi. Canpolat, örneğin HDP’nin parti bürolarına tabela indirme gibi saldırılar yapıldığında kendilerini izah etmek üzere yaptıkları randevu taleplerine geri dönüş dahi yapılmadığını ifade etti. Canpolat, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin de kendilerine geri dönüş yapmadığını vurguladı.

Canpolat, Osmanlı Ocakları’nı Cumhurbaşkanı’nın kurdurduğu iddiasına karşılık Cumhurbaşkanlığı’ndan her zaman görüşme taleplerine yanıt alamadıklarını da sözlerine ekledi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG