Erişilebilirlik

Oscarlar'da Irkçılık Tartışması


Oscar ödüllerine aday gösterilen sanatçılar arasında hiç siyah bulunmaması, Amerika’da ırkçılık tartışmasını alevlendirdi. Ünlü siyah oyuncu Jada Pinkett-Smith ve yönetmen Spike Lee, Oscar törenini boykot edeceklerini açıkladı

Oscar ödüllerini dağıtan Sinema Sanat ve Bilimleri Akademisi Başkanı Cheryl Boone Isaacs yaptığı yazılı açıklamada, Oscar adaylarının sadece beyaz sanatçılardan oluşmasını eleştirdi. Isaacs, Afrika kökenli Amerikalılar ve diğer azınlıkların Oscarlar’da temsil edilmemesinin yarattığı hayal kırıklığını dile getiren benzer bir açıklamayı geçen yıl da yayınladı.

Isaacs’in açıklaması, ünlü oyuncu Jada Pinkett-Smith ve ünlü yönetmen Spike Lee’nin Oscar törenini boykot edeceklerini açıklamalarından bir gün sonra geldi. Pinkett-Smith ve Lee, aday gösterilen 20 oyuncunun hepsinin beyaz olması ve başka hiçbir azınlıktan aday oyuncu bulunmaması nedeniyle töreni boykot ediyor.

Isaacs, geçen yılki ve bu seneki Oscar adayları arasında etnik çeşitlilik bulunmamasının zor ama konuşulması gereken, önemli bir konu olduğunu ve büyük değişikliklere gidilmesi gerektiğini söyledi. Açıklamada, Akademi’nin üye tabanını değiştirmek için adımlar atıldığı da belirtildi. 2012’de yapılan bir araştırmaya göre, Sinema Sanat ve Bilimleri Akademisi’nin üyelerinin yüzde 94’ü beyaz, yüzde 77’si erkek ve yüzde 86’sı 50 yaş ve üstü kişilerden oluşuyor.

Akademi üyesi olan, ses miksajı dalında Oscar ödüllü ve siyah Amerikalı Russel Williams, Akademiüyelerinin etnik çeşitliliğinin, nüfusun bir yansıması olması gerektiğini söyledi ancak üyelerin çoğunluğunun beyaz ve 50 yaş üzerinde olmasının, hepsinin ırkçı olduğu anlamına gelmediğini de ekledi.

Russell Williams, Akademi’nin 6000 üyesinin, birbirlerinden bağımsız olarak oy kullandığını hatırlattı. Williams, azınlıkların konu alındığı filmlerin, genel olarak bütçe sorunu yaşadığını ve yeterli sayıda seyirci çekemeyecekleri düşünüldüğü için, Hollywood’un azınlıkları konu ve hedef alan filmlere bütçe ayırmaktan çekindiğini söyledi.

Akademi adaylığı kazanmak için gereken ilgiyi çekmenin, finansal açıdan, siyasi bir seçim kampanyasından farklı olmadığını da ekleyen Russell Williams, Jada Pinkett-Smith ve Spike Lee gibi sinema dünyasının tanınmış üyelerinin tepki göstermesinin, Akademi üyeleri üzerinde kesinlikle bir baskı yaptığını belirtti.

Geçen yıl yönetmen Ava Duverny’nin Selma filminde Martin Luther King’i canlandıran siyah İngiliz oyuncu David Oyelowo da, 20 aday arasında azınlıklardan hiçbir oyuncu bulunmamasının ‘affedilemez’ olduğunu söyledi.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG