Erişilebilirlik

Coen Kardeşlerin Western Uyarlaması "True Grit" Oscar Adayı


Coen Kardeşlerin Western Uyarlaması "True Grit" Oscar Adayı
Coen Kardeşlerin Western Uyarlaması "True Grit" Oscar Adayı

Yönetmen kardeşler Joel ve Ethan Coen’ın yeniden uyarladığı “İz Peşinde” (True Grit) Altın Küre ödül töreninden eli boş dönse de Oscar'a aday gösterildi. Sinema eleştirmenleri, ‘kaliteli bir Western’ olarak niteledikleri İz Peşinde’nin John Wayne’in başrölünü oynadığı 1968 yapımı orijinalinden çok daha iyi olduğu konusunda görüş birliği içinde.

Babasının katilini bulmakta kararlı olan Mattie Ross, cesaretiyle ünlü Rooster Cogburn’le birlikte Oklahoma kırsalında katilin peşine düşer. Tom Chaney’i arayanlar sadece Mattie Ross ve Rooster Cogburn değildir. Texaslı polis La Boeuf da kaçağın peşindedir, çünkü Chaney Texaslı bir senatörü öldürmüştür. La Boeuf katili bulana verilecek büyük ödülü ister. Mattie’nin tek isteğiyse Chaney’nin babasının öldürüldüğü Arkansas’ta yargılanıp asılmasıdır.

Mattie, La Boeuf’un kendileriyle gelmesine izin verir. Ancak La Boeuf ve Cogburn hiç de iyi anlaşamaz. Chaney’i ne Cogburn ne de La Boeuf yakalar. Bu işi Mattie başarır.

Coen Kardeşler’in Charles Portis’in aynı adlı romanından uyarladıkları İz Peşinde, öç ve cesaret temalarının işlendiği bir Amerikan halk öyküsünü andırıyor. Coen Kardeşler’in uyarlaması, kitaba, Rooster Cogburn’den çok John Wayne’in kişiliğine uygun şekilde çekilen orijinalinden çok daha sadık. John Wayne, ortalamanın altındaki oyunculuğuna rağmen Rooster Cogburn rolüyle 1969’da en iyi erkek oyuncu dalında Oscar almıştı.

İz Peşinde babayiğitlik, öç, kan, adalet gibi klasikleşmiş kovboy filmi temalarını işliyor. Hikaye ilgi çekici ancak Coen Kardeşler’in en iyi film dalında Oscar alan 2007 yapımı ‘No Country For Old Man’ kadar sürükleyici değil. İzleyiciler Coen Kardeşler filmlerinden kurnazlık, belirsizlik gibi özellikler bekliyor. İz Peşinde bu beklentileri karşılamıyor. Karakterler güçlü ve çılgın, ancak aynı zamanda çok sıradan. Amaçları bir kaçağı yakalamak ve ya öldürmek ya da öldürtmek. İz Peşinde, başı ve sonu belli bir film ancak karakterler arasındaki ilişki ilginç.

Rooster Cogburn’u Jeff Bridges, La Boeuf’uysa Matt Damon canlandırıyor. Ancak en çok alkışı Mattie rolünü oynayan 13 yaşındaki Hailey Steinfeld hak ediyor. İlk rolünün altından başarıyla kalkan genç oyuncu, akıllı, cesur ancak çocuksu ve savunmasız Mattie rolünde kusursuz. Oyuncu Hailey Steinfeld şunları söylüyor:

”Mattie hiçbir şeyden vazgeçmiyor. Tüm hikaye de bu azim ve gayretle ilgili. Belki sendeleyip düşebilirsiniz ama yine doğrulup ayağa kalkarsınız.”

Oscar yarışında başa güreşen İz Peşinde’nin gişe hasılatı da oldukça iyi. Bu da Amerikalı sinemaseverlerin hala kaliteli Western’lere ilgi duyduğunun bir göstergesi. 1950‘lerden sonra gözden düşen Western türü yapımlar bundan sonra eski ilgiyi yine görebilir.

XS
SM
MD
LG