Erişilebilirlik

Oscar Adayı Film Amerika'da Tartışma Konusu Oldu


Oscar Adayı Film Amerika'da Tartışma Konusu Oldu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00
Yönetmen Kathryn Bigelow’un Usame Bin Ladin’in yakalanışını anlatan ve En İyi Film dahil toplam beş dalda Oscar ödülüne aday gösterilen filmi Zero Dark Thirty filmi gişede de büyük başarı elde etti. Ancak, Amerikan özel timinin Pakistan’daki operasyonunu sinema ekranına taşıyan bu iddialı film tartışmaya da yol açtı.

Zero Dark Thirty, Usame Bin Ladin’in yakalanışının perde arkasını anlatıyor. İstihbarat birimlerinin El Kaide liderlerini bulmak için kullandığı ve birçok kişinin işkence olarak kabul ettiği sorgulama tekniklerini ekrana yansıtıyor.

Yönetmen Kathryn Bigelow gerçeğe dayalı bu sahnelerin filmin anlatımı için gerekli olduğunu söylüyor: “Önemli olan gerçeği yansıtmaktı. Kolay bir konu olmadığını kabul ediyorum, ancak aynı zamanda bu olay 10 yıllık bir takibin inkar edilemez bir parçası.”

Boğulma hissi yaratmak gibi sert sorgulama tekniklerinin, istihbarat toplamada etkin bir yöntem olarak gösterildiğini düşünen bazı politikacılar, filme tepki gösterdi.

Cumhuriyetçi John McCain de dahil birçok senatör filmin gerçekleri yansıtmadığını söyledi: “Bu film, izleyenlere Usame Bin Ladin’in ortadan kaldırılmasını sağlayacak bilgilere işkence sayesinde ulaşıldığı izlenimi veriyor. Oysa gerçek bu değil.”

Ancak, Bin Ladin’in Mayıs 2011’de öldürülmesinden iki gün sonra, Temsilciler Meclisi İç Güvenlik Komisyonu Başkanı Peter King boğulma hissi yaratan işkence yönteminin Bin Ladin’in yakalanmasında önemli rol oynadığını söylemişti: “Bin Ladin’e götüren ilk bilgilerin, boğulma yöntemiyle işkence gören Halid Şeyh Muhammed’ten geldiğini söyleyen yetkililerle konuştum.”

Kongre üyesi King, CIA ve Savunma Bakanlığı yetkililerini, gizli bilgileri film yapımcılarına sızdırmakla suçlayarak, haklarında soruşturma açılmasını istedi.

Senaryo yazarı Mark Boal, filme yöneltilen suçlamaları reddediyor: “Kamu oyundan gizlenen bir dünyada perde arkasında ne olup bittiğini anlatan bir filmden bahsediyoruz ki bence bu çok güzel.”

Zero Dark Thirty, Amerika’nın ülke dışındaki hapishanelerinde uygulanan sert sorgulama tekniklerini konu alan ilk film değil.

Alex Gibney’nin Oscar ödüllü belgeseli “Taxi to the Dark Side - Karanlığa Giden Taksi”, Irak’taki Abu Garip hapishanesinden sorgulama görüntüleri içeriyordu.

Yönetmen Laura Poitras’ın 2010 yılında çektiği The Oath – Yemin adlı belgeseli de Guantanamo’daki sert sorgulama tekniklerine ışık tutmuştu.

Poitras, Amerika’nın Sesi’le yaptığı bir röportajda, işkence içeren tüm sorgulama tekniklerini kınadı: “Amerikalıların, işkenceyi yasallaştırdığımız ve yasa dışı hapishaneler kurduğumuz son dokuz yıllık tarihimizi gerçekten kavradıklarını düşünmüyorum.”

Bazı eleştirmenler Zero Dark Thirty’deki sorgulama sahnelerini onaylamıyor. Onlara göre bu sahneler, işkenceyi bir amaca ulaşma aracı olarak gösteriyor.

Katryn Bigelow ise, gerçekte yaşananın bu olduğunu söylüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG