Erişilebilirlik

'Sosyal Paylaşım Siteleri Halkın Tepki Göstermesinde Etkili'


'Sosyal Paylaşım Siteleri Halkın Tepki Göstermesinde Etkili'
'Sosyal Paylaşım Siteleri Halkın Tepki Göstermesinde Etkili'

Maryland Üniversitesi öğretim üyesi Sosyoloji Profesörü Zeynep Tüfekçi Amerika'nın Sesi'nin sorularını yanıtladı

Ortadoğu ülkelerinde yaşanan ayaklanmalarda, halkın tepkisini sokağa taşıyabilmesinde iletişim teknolojisinin önemli rolü oldu.

En son Mısır örneğinde de görüldüğü gibi sosyal paylaşım siteleri, halkın dayanışması ve organize olması açısından önemli bir unsurdu.

Şu anda Mısır ve Tunus’ta tanıklık ettiğimiz ayaklanmaların yayılmasında veya daha önce İran’da halkın tepkisini sokağa taşımasında sosyal paylaşım sitelerinin ve iletişim teknolojisinin ne kadar önemli olduğu tartışılmaz.

Maryland Üniversitesi öğretim üyesi Sosyoloji Profesörü Zeynep Tüfekçi, halkların şikayetlerini paylaşması, kolektif olarak tepkilerini dile getirmesi açısından sosyal paylaşım ağlarının önemine vurgu yaptı.

Peki Ortadoğu’daki gelişmelerin ne kadarı Twitter, Facebook veya YouTube kaynaklı, ne kadarı geleneksel medya kaynaklı? Sonuçta yirmi yıl önce Ortadoğu’da El Cezire gibi bir televizyon kanalı da yoktu. Sosyal paylaşım siteleri ve iletişim üzerine araştırma yapan Prof. Dr. Tüfekçi, El Cezire gibi uluslararası kanalların önemine dikkat çekmekle birlikte sosyal paylaşım olanaklarının geleneksel gazeteciliğe verdiği desteğin altını çizdi.


XS
SM
MD
LG