Erişilebilirlik

'Ortadoğu'da Değişimin Öncüsü Olacağız'


Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda Türkiye’nin Suriye politikası tartışıldı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin Ortadoğu ülkelerinde değişimin öncüsü olacaklarını söylerken, muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Osman Korutürk hükümeti “maceracı” politika izlemekle suçladı.

‘Yeni Bölgesel Düzenin Öncüsü Türkiye’

TBMM Genel Kurulu’nda konuşma yapan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye’nin Ortadoğu’da değişim dalgasını yöneteceklerini söyledi. Davutoğlu, şöyle konuştu: “Türkiye olarak bundan sonra da Ortadoğu'da değişim dalgasını yöneteceğiz. Bu değişim dalgasının öncüsü olmaya devam edeceğiz. Bütün Ortadoğu toplumlarında Türkiye sadece dost ve kardeş bir ülke olarak değil, yeni bir bölgesel düzenin öncüsü bir ülke olarak görülmektedir.”

Suriye’de yaşananlardan Beşar Esad rejimini sorumlu tutan Davutoğlu, halkın meşru taleplerini desteklediklerini söyledi: "Suriye halkının temel hak ve özgürlüklerinin güvence altına alındığı, dini, mezhebi ve etnik kökeni ne olursa olsun tüm Suriye vatandaşlarının eşit haklara sahip olduğu tam demokratik sisteme geçilmesi talebini destekliyoruz."

Davutoğlu, Türkiye’nin hem ulusal çıkarlarını, hem de Ortadoğu’da yaşayan insanların demokratik taleplerini gözettiklerini kaydetti. Davutoğlu, “Biz hem insanlığın ve bölge halkının vicdanı olmaya devam edeceğiz hem de ulusal çıkarlarımızı korumaya devam edeceğiz. Çünkü zihnimizde nasıl yeni bir Türkiye iddiası varsa, yeni bir Ortadoğu iddiası da var" dedi.

Korutürk: ‘Maceracı Dış Politika’

Davutoğlu’nun ardından söz alan CHP İstanbul Milletvekili Büyükelçi Osman Korutürk Türkiye’nin maceracı bir dış politika izlediğini, Suriye politikasının “tam bir fiyasko” olduğunu söyledi. Korutürk konuşmasında Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün “Macera sonu iyi bitse de maceradır” sözünü hatırlattı.

Hükümetin istikrarlı, güvenilir bir dış politika izlemediğini, bu nedenle Türkiye’nin yalnızlığa itildiğini söyleyen Korutürk şöyle konuştu: “Türkiye bölgedeki ağırlığını istikrara dayandırmış ve istikrar içinde güçlü olmuş ve daima istikrar oluşturmuş bir ülkedir. Bugün hükümetin Türkiye'nin bu istikrar yapıcı rolünü bir kenara bıraktığını gözlemliyoruz. Suriye olaylarında bir süre sessiz kalmış olan hükümet sonra birden taraf haline gelmiştir.”

Türkiye’nin Suriye’ye askeri müdahalede bulunma arzusunda olan bir ülke gibi göründüğünü anlatan Korutürk, şunları kaydetti: “Bu politikalar Türkiye'yi, uluslararası meşruiyeti es geçen, savaş kışkırtıcılığı yapan, bugün 'kardeşim' dediğine yarın ne diyeceği belli olmayan, esen rüzgara göre yön değiştiren, güvenilmez, hatta dostluğu ve yakınlığı tehlikeli bir ülke haline getirmiştir. Dış politikamız tam bir başarısızlık sergilemektedir, Suriye politikamız ise tam bir fiyaskodur.”

Türkiye’nin Suriye politikasından ekonomik zarar gördüğünü de belirten Korutürk Şam Büyükelçiliğinin kapatılmasını da eleştirdi.

XS
SM
MD
LG