Erişilebilirlik

Ortadoğu Ülkeleri Dikkatle Mısır’daki Gelişmeleri İzliyor


Ortadoğu Ülkeleri Dikkatle Mısır’daki Gelişmeleri İzliyor
Ortadoğu Ülkeleri Dikkatle Mısır’daki Gelişmeleri İzliyor

Mısır’daki rejim karşıtı hareket Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde dikkatle izleniyor.

İran’da Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mihmanperest, Mısırlı yetkililerin halkın adil ve haklı taleplerini yerine getirmesini istedi. Kendi hükümetinin muhalefete yaptığı baskıya değinmeyen sözcü, “hak arama” olarak nitelediği protesto gösterilerinin İslam’dan kaynaklandığını ileri sürdü.

Suudi Arabistan Kralı Abdullah, Cumhurbaşkanı Mübarek’i savundu, göstericileri “ifade özgürlüğü” kisvesi aklında istikrarsızlık yaratmaya çalışan yıkıcı unsurlar olarak niteledi.

Mısır ve Suudi Arabistan ile birlikte, Amerika’nın Ortadoğu’daki en yakın müttefiki olan İsrail de gelişmeleri kaygıyla izliyor.

Mısır’da muhtemel bir rejim değişikliğinin İsrail’le ilişkileri çok olumsuz bir şekilde etkilemesi mümkün. Mısır hem Filistinlilerle İsrailliler arasında arabuluculuk yapıyor hem de kendi militanlarını kontrol altında tutarak Hamas gibi İsrail karşıtı örgütlerin güçlenmesini önlüyordu.

Örneğin Kahire’de yönetim şeriatçı Müslüman Kardeşlere geçerse Mısır’ın Hamas’ı desteklemesi mümkün. Mısır şu anda Filistin Yönetimini, İran, Suriye ve Lübnan’daki Hizbullah ise Hamas’ı destekliyor.

Müslüman Kardeşler resmen yasaklanmış olmasına rağmen Mısır'ın en büyük ve en güçlü siyasi örgütü olarak biliniyor. Bununla birlikte örgütün protesto gösterilerindeki rolü hakkında henüz kimsenin fikri yok.

XS
SM
MD
LG