Erişilebilirlik

Ortadoğu'da Mezhep Gerginliği Tırmanıyor


Ortadoğu'da Mezhep Gerginliği Tırmanıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:33 0:00

Ortadoğu'da Mezhep Gerginliği Tırmanıyor

Suriye’de savaş sürerken Ortadoğu’da şiddet komşu ülkelere yayılıyor. Mezhepler arası gerilim tırmanırken İslamcı milisler de bölgede etkilerini arttırmak için çatışmaya devam ediyor

Lübnan’da yeni bir patlama sonrası ambulanslar olay yerine yetişiyor. Beyrut Suriye’deki savaşın yarattığı mezhepler arası gerilimin odak noktalarından biri.

Suriye’deki savaş 3’üncü yılına girerken binlerce yabancı cihat yanlısı militan silahlarını birbirlerine doğrultmuş durumda.

Amerikan askerlerinin çekilmesinden 2 yıl sonra, Irak ordusu da ülkenin batısındaki Anbar’ın bazı mahallelerini ele geçiren radikal İslamcı milislerle çatışıyor.

Uzmanlar El Kaide bağlantılı grupların bölgeyi radikal Sünni İslam’ı yayabilecekleri büyük bir savaş alanı olarak gördüğünü söylüyor.

David Pollock Washington Enstitüsü uzmanı: “Bölgede Amerika ve müttefiklerinin çıkarlarına yönelik tehdit artıyor. Bu gerçeği görmek gerek.”

Uzmanlar İran ve Suudi Arabistan arasındaki mezhep farklarının çatışmaları körüklediğini söylüyor.

İran, Hizbullah ve diğer Şii grupları desteklerken, Suudi Arabistan Sünni ayaklanmacılara milyonlarca dolar yardım yapıyor.

Uzman Bill Roggio ile Skype üzerinden görüştük: “Suudi Arabistan bu oyunu oynamak zorunda çünkü Hizbullah’ı destekleyen İran’la mücadele ediyor. Suudi Arabistan bu yüzden Selefi radikalleri bularak onları silahlandırıyor. Bu da savaşın bölgeye yayılma riskini ve devletlerin terör gruplarına olan desteğini arttırıyor.”

Irak’ta süren çatışmalar mezhep ayrımını derinleştiriyor.

El Kaide, Başbakan Nuri El Maliki’nin Şii yönetimi altında kendilerini dışlanmış hisseden Sünni aşiretlere destek veriyor: “El Kaide’nin terör çağrılarına kendilerini kaptıran herkese akıl yoluna dönme çağrısı yapıyorum. Bunu yaparlarsa onlarla yepyeni bir sayfa açmaya hazırız.”

Uzmanlara göre, Maliki’nin Sünni muhaliflere yaklaşımı, El Kaide’nin tekrar yükselişine neden olmuş durumda.

Brookings Enstitüsü’nden Michael O’Hanlon da bu görüşte: “El Kaide ve benzer aşırı gruplar daha ılımlı Sünni aşiretlerle işbirliği yapıyor, çünkü hepsi Maliki’den nefret ediyor. Hepsi Maliki’nin Sünniler’e düşman olduğunu düşünüyor.”

Uzmanlar bu durumun El Kaide’ye bağlı grupların para ve militan bulmasını kolaylaştırdığını söylüyor: “Bu yüzden durum her zamankinden kötü. El Kaide büyüdü ve bu Amerika ve Batı bölgeden çekilirken gerçekleşiyor.”

Amerika cihatçı gruplarla savaşan Irak hükümetine acil olarak füze yardımında bulundu.

Ancak yetkililer Amerikan askerlerinin savaşa katılmayacağını söylüyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG