Erişilebilirlik

Ortadoğu’da Çocuk Felci Alarmı


Pakistan’dan yayıldığı belirlenen çocuk felcinin Suriye’de daha sık görülmesi ve Ortadoğu’daki başka ülkelere yayılma olasılığı ciddi kaygıya yolaçıyor. Bölgede aşılama çalışmaları ve aşı stoklarının yetersiz kaldığı bildiriliyor

Pakistan’da ortaya çıkan çocuk felci (polyo), iç savaşın devam ettiği Suriye’de 12’den fazla çocuğu felç etmiş durumda. Daha çok Kürtler’in kontrolundaki kuzeydoğu bölgesinde görülen vakaların önüne geçmek için gerekli olan aşı stoklarının hızla tükendiği, ancak Birleşmiş Milletler’in ilave stok vermeyi reddettiği belirtiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün resmi olarak salgın çıktığını belirttiği bölgeden kuzeydoğuya gelen ve sayıları giderek artan Arap kökenli mültecilerin, başta komşu ülkeler olmak üzere hastalığın Avrupa ülkelerine de yayılmasına sebep olabileceği endişesi yaygın.

Felcin bölgede salgına dönüşmesinden büyük kaygı duyan Doktor Süleyman Ahmed, bu sebeple büyük bir aşı kampanyası başlattıklarını söylüyor.

Yüksek derecede bulaşıcı olan çocuk felci ölüme yol açabiliyor. Felci taşıyan virüsün bağırsaklarda barındığı ve gerek öksürme ve hapşırmayla, gerek dışkı yoluyla bulaşabileceği uyarısında bulunuluyor.

Şu ana kadar Suriye’nin Der al-Zor bölgesinde 22 kesinleşmiş vakaya rastlandığını belirten Dünya Sağlık Örgütü, bir zamanlar yok edilmiş olan hastalığın yayılacak olmasından duyduğu endişe nedeniyle Ortadoğu’da polyo alarmı vermiş durumda.

Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri, Der al-Zor bölgesinde görülen ve Pakistan’dan kaynaklandığı belirlenen polyo virüsüne geçen yıl Mısır, İsrail ve Filistin topraklarında da rastlandığını belirtiyor. 14 yıl sonra Suriye’de tekrar başgösteren salgının kontroldan çıkmaması için örgüt yetkilileri büyük çapta bir aşı kampanyası yürütüyor.

Der al-Zor bölgesine son derece yakın olmasına rağmen, Suriye’nin Kürt bölgesi Birleşmiş Milletler’in başlattığı bu aşı kampanyasına dahil değil. Bölgedeki Kürt Kızıl Ay yetkilileri, Suriye’nin resmi yardım kuruluşu olan Arap Kızılayı’nın idari yapısında yer almadığı için kampanyadan yararlanamadıklarını belirtiyorlar.

Birleşmiş Milletler Çocuk Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü Juliette Touma, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, Suriye’de 1 milyon 400 bin çocuğun aşılandığını, ancak yardım ve sağlık kuruluşlarının çok zor şartlar altında çalıştıklarını belirtti. Sözcü, aşılama kampanyasının planlandığı şekilde Nisan ayında tamamlanabilmesi için savaşan tarafların yardımına ihtiyaçları olduğunu söyledi.

Çok sayıda mültecinin Kürt bölgesi üzerinden Türkiye’ye gitmeye başladığını hatırlatan yetkililer, bunun da Türkiye’de olası bir polyo salgını riskini yükseltebileceği uyarısında bulunuyorlar.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG