Erişilebilirlik

Ortadoğu Barış Süreci Yine Tehlikeye Girdi


Filistin lideri Mahmut Abbas Ramallah'ta açıklama yaparken
Filistin lideri Mahmut Abbas Ramallah'ta açıklama yaparken
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry Çarşamba günü Batı Şeria’nın Ramallah kentinde Filistin lideri Mahmut Abbas ile yapacağı görüşmeyi iptal etti.

Kerry iptal kararını, Abbas’ın Filistinlilerin BM tarafından tanınma girişimi çerçevesinde 15 uluslararası kuruluş ve sözleşmeye katılma başvurusunu imzaladığını açıklamasından sonra aldı.
İsrail hemen bir açıklamada bulunmadı ancak yetkililer Doğu Kudüs’te 700 yeni konut inşaatını ihaleye açtı.

Tarafların attığı adımlar Amerika’nın arabuluculuğuyla geliştirilen İsrail-Filistin barış görüşmeleri anlaşmasını tehlikeye soktu.

Amerika’da hapis yatan bir İsrail casusunun serbest bırakılması karşılığı barış görüşmelerinin 2015 yılına kadar uzatılmasını öngören bir anlaşma sağlandığı bildirilmişti.
Anlaşmada yüzlerce Filistinli tutuklunun bırakılması ve Batı Şeria’da Yahudi yerleşim birimleri inşasının kısmen dondurulması da yer alıyor.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu Salı ikinci gününe giren görüşmeleri sırasında anlaşmanın ayrıntılarına son şeklini verdi.

Filistinli yetkililerle de biraraya gelen Kerry Çarşamba günü İsrail ve Ramallah’a dönecek ve görüşmelere devam edecekti.

Anlaşmaya göre ABD Deniz Kuvvetlerinde sivil istihbarat uzmanı olarak görev yapan Jonathan Pollard Nisan ortasında başlayan Yahudilerin Hamursuz Bayramından önce serbest bırakılacak.

Aslen Amerikan Yahudisi olan Pollard hapiste iken 1995 yılında İsrail vatandaşlığına geçmişti. Binlerce gizli belgeyi İsrailli ajanlara veren Pollard 1985 yılında Washington’da İsrail elçiliğine sığınmak isterken tutuklanmıştı.

Pollard mahkemede casusluk suçlamasını kabul etmiş ve ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı.
Başkan Barack Obama ve daha önceki ABD başkanları bugüne kadar İsrailli liderlerden gelen tüm çağrılara rağmen Pollard’ın bırakılmasını reddetmişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG